Srđan Mandić najavio povećanje izdvajanja za obrazovanje u narednoj godini

U prostorijama Osnovne škole “Isak Samokovlija“ održan je sastanak na kojem su prisustvovali direktori svih osnovnih škola iz Centra i načelnik Srđan Mandić.

Razgovarano je o projektima čija je realizacija planirana naredne godine i za šta je sve neophodno obezbijediti sredstva u budžetu Općine Centar.

Pošto je opštinskoj administraciji, pored kapitalnih projekata, u vrhu prioriteta obrazovanje i zdravstvo, odlučili smo da u budžetu za narednu godinu sa pojedinih stavki prebacimo dodatna finansijska sredstva za obrazovanje, a koja će prvenstveno biti iskorištena za poboljšanje uslova rada i boravka u školama.

To podrazumijeva zamjenu kotlovnica na energetski i ekološki prihvatljiva goriva, obnovu sportskih sala, te mokrih čvorova u školama“, kazao je načelnik Mandić.

Načelnik Mandić je naglasio da će se odluke vezane za izdvajanja iz budžeta Općine Centar donositi nakon konsultacija sa aktivom direktora osnovnih škola sa područja općine Centar.

Tako će se naredne godine pokušati rebalansom budžeta obezbijediti sredstva za nabavku školskih ruksaka i pribora.

Ta sredstva su ove godine preusmjerena za stipendije srednjoškolaca i studenata kako bi svi koji su ispunjavali uslove dobili stipendiju Općine Centar.

U nastavku su predstavnici Javne ustanove “Centar za sport i rekreaciju“ Haris Fazlagić i Adis Mušanović prezentovali program sportskih aktivnosti namijenjen osnovcima, prvenstveno mlađeg uzrasta od prvog do petog razreda, a koje realizuje ova javna ustanova pod pokroviteljstvom Općine Centar.

Naredne godine je planirana realizacija škole skijanja u januaru, a sa krajem zimskog raspusta će biti nastavljene besplatne škole sporta u FIS-u gdje je predviđeno renoviranje sala i svlačionica s ciljem poboljšanja uslova boravka djece.

Također, novina je da će od naredne godine biti uvedeni prijepodnevni i poslijepodnevni termini besplatnih škola sporta, u skladu sa smjenama djece u školi, čime će biti povećan broj korisnika.

U nastavku su direktori i predstavnici osnovnih škola, te JU “Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ iznijeli prijedloge projekata koji bi trebali biti realizovani naredne godine među kojima je istaknuta i potreba da se završi legalizacija školskih objekata kao uslov za dobijanje finansijskih sredstava iz raznih fondova, besplatan prevoz djece do škole i kuće, projekat poboljšanja mentalnog zdravlja školaraca, kao i ostali projekti koji imaju za cilj poboljšanje uslova rada i boravka nastavnog osoblja i djece u školama.

Načelnik Mandić je kazao da će općinska administracija učiniti sve u okviru njenih mogućnosti da se okonča što više predloženih projekata.

Današnjem sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali i savjetnik općinskog načelnika Draško Luković, te Jasmina Fazlić i Elma Sultanić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.