Stigao nalaz obdukcije za djevojčicu Dženu Gadžun

Stigao je nalaz obdukcije za preminulu djevojčicu Dženu Gadžun.

Kako saznaje Dnevni avaz, iz nalaza obdukcije ne može se zaključiti tačan uzrok smrti.

Tužilaštvo je s nalazom upoznalo pravni tim porodice Gadžun.

Nisu ga nama dali, već samo pročitali. Odredit će vještačenje na okolnosti uzroka smrti. Iz nalaza obdukcije ne može se zaključiti uzrok“, kazali su iz pravnog tima porodice Gadžun.

Podsjećamo, djevočica Gadžun preminula je 14. novembra na KCUS-u.

Nekoliko dana ranije operirana je u privatnoj klinici u Sarajevu, gdje je došlo do određenih komplikacija.

Njen ugašen život potresao je kompletnu javnost. No, još nema odgovora šta je uzrok tome da djevojčica završi u komi a zatim izgubi život. Do sada su u Tužilaštvu saslušane desetine svjedoka.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upoznalo je 6. decembra zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo sa informacijom o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, kao i sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – Inspektorata, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu vezanim za ovaj slučaj sa tragičnim epilogom.

Uz izraze dubokog saučešća porodici Gadžun zbog njihovog bolnog i tragičnog gubitka, zastupnici Skupštine KS su, nakon brojnih diskusija o svim aspektima ovog događaja, zatražili potpuno provođenje svih istražnih i sudskih radnji vezanih za liječenje ove djevojčice.

Istakli su da očekuju brzo i cjelovito zakonsko postupanje nadležnih organa prema svima u lancu liječenja rahmetli Džene.

Također, zatražen je isti pristup i postupanje za druge slučajeve tragičnih ishoda liječenja pacijenata, gdje su utvrđene nepravilnosti, propusti i nesavjesno liječenje u Kantonu Sarajevo.

Ovaj slučaj je inicirao i najavio što skorije održavanje tematske sjednice Skupštine KS o stanju u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS, kao i definisanje smjernica daljeg djelovanja Ministarstva, Vlade i Skupštine u reformskim procesima u ovoj oblasti.