Yahoo Finance proglasio Facebook najgorom kompanijom godine

Facebook, sada poznat i kao Meta, prema istraživanju koje je proveo Yahoo Finance, proglašen je najgorom kompanijom 2021. godine.

Ovo dolazi nakon turbulentnih mjeseci kontroverzi, negativnih reakcija javnosti i potpunog rebrendiranja.

Yahoo Finance svake godine proglašava najbolju kompaniju godine, a ove godine uveo je i izbor za najgoru kompaniju godine.

Prema anketi koja je obuhvatila više od 1.000 ispitanika, Facebook je dobio više od 50 posto glasova te je proglašen najgorom kompanijom godine, dok je titula najbolje kompanije pripala Microsoftu.

Ovo je bila velika i bitna godina za kompaniju Meta koja je provela kompletan rebrending i počela ulagati u budući Metaverse svijet virtualnog iskustva.

Ipak, mnogi ispitanici su u anketi naveli da smatraju da je rebrendiranje kompanije zapravo provedeno kako bi se skrenula pažnja s kontroverzi vezanih za nju.

Određeni broj ispitanika smatra da se Meta može iskupiti, a jedan ispitanik je naveo da bi najbolji način iskupljenja bio da donira dio profita u fondove za odštetu.

Ipak, nije sve tako crno, postoje i oni koji smatraju da će novi smjer tvrtke Meta donijeti nešto novo, dobro i kvalitetno, baš kao što je to nekad bio slučaj s Facebookom.

Facebook je dugo bio pod povećalom javnosti zbog zabrinutosti oko privatnosti korisnika, a pokušao je opstati što duže koristeći podatke korisnika za personalizaciju reklamnog materijala.

Posebno se sporio s Apple-om oko iOS-a i PadOS-a, koji tvrtkama otežavaju praćenje korisnika na drugim aplikacijama i web stranicama, prenosi MacRumors.

Facebook je svojevremeno tvrdio da bi “transparentnost praćenja aplikacija” štetila malim firmama koje se oglašavaju kako bi privukle kupce.

Štoviše, Mark Zuckerberg je upravo ATT (App Tracking Transparency) okrivio za loš rezultat Facebook-a u posljednjem kvartalu 2021. godine.