U Bužimu “veliki muslimani” dijele letke protiv Nove godine: “Ja sam musliman, Deda mraz dolazi po vaše dijete”

Dok je su novinari N1 televizije završavali snimanje u Bužimu, automobil sa trojicom muškaraca unutra se zaustavio pored njih.

Jedan od momaka u automobilu dao im je letak s natpisom “Da li proslavljati Novu godinu”.

Tekst letka potpisuje organizacija El Ensar Ensarije, koja ovih dana vodi kampanju protiv proslave Nove godine i Božića na ulicama, ali najviše na Facebooku.

Kako se vidi na letku, ali i video snimku oni su imali navode d’evetski štand o proslavi nove godine shodno islamskoj vjeri.

Ja sam musliman, ne slavim novu godinu”, te “Deda mraz dolazi po vaše dijete”, samo su neki od natpisa kojima šalju poruke.

Izradili su dosta materijala uoči “nadolazećih hrišćanskih praznika”.

Smatraju da je 31.12. “Ispit za Muslimane u kojem se pokazuje njihova opredijeljenost”.

U letku koji su nam dali navode: “Najpogubnija stvar u svemu ovome i jeste nesvjesnost muslimana koji zapravo ne vide vrijeđanje njihove vjere i njihovog Gospodara u tim praznicima. Zar nisu to praznici od onih koji u ovim danima slave ‘Božić’ ( mali Bog), da nas Allah sačuva od ovoga. Pa, koliko oni Bogova imaju?“, pita autor letka.

Konstatuje i kako musliman s njima proslavlja, kiti jelku, sijalice stavlja na kuću, “u znak radosti na ove njihove poganluke baca petarde i raduje se”.

Podsjetimo, Bužim je došao u centar pažnje javnosti nakon što je plakat na kojem se čestita Božić i Nova godina uklonjen zbog pritiska SDA-ove organizacije u Bužimu i javnosti.

Mnogi su osudili ovaj čin kao i ponašanje načelnika Bužima koji je sporne objave o ovoj temi uklonio sa zvaničnih profila, piše N1.

Podsjetimo, čestitka Nove godine i Božića nije dugo ostala na svome mjestu.

Naime, bilboard je izazvao nezadovoljstvo kod Općinske organizacije SDA Bužim.

Oglasili su se saopćenjem u kojem su rekli da je ovo po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu.

To je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu”, naveli su u saopćenju iz lokalne SDA.

Zatražili su da se plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima.

Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvine svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, kazali su u saopćenju.

Kako su javili mještani Bužima, plakat je uklonjen. Ovakav čin izazvao je revolt kod građana, ali i javnih osoba. Mnogi su regovali na Twitteru, piše N1.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je ova poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi “modernu i građansku” državu BiH.

Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje”, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

Oni očekuju da će SDA i načelnik Nanić uputiti ispriku zbog ovoga sramnog ispada.

Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali”, naveli su iz HNS-a BiH.

Dragan Mioković je napisao da mu je srce kao planina kada vidi koliko je ljudi koji ne slave Božić reagovalo.

Znam ja da je Twitter ovdje, kod nas, nejak i nedovoljno uticajan u odnosu na profiliranje društvenih zbivanja, onda, boravi i na Twitter svašta, ali, srce mi k’o planina kad vidim koliko je vas koji ne slavite Božić, odreagovalo na post onog mudžahida na baterije iz Bužima“, napisao je Mioković.

Novinarka i psihologinja Hana Sokolović istaknula je da “u ovakvoj državi ne možemo preživjeti.”

Ovo nije normalno. Ovako ne možemo preživjeti u ovoj zemlji, niko od nas. Hvaleći se etnički homogenim sredinama u kojima je zločin čestitati praznik”, navela je Sokolović.

Evo to su te civilizacijske vrijednosti. Meni koliko je poznato 505-ta se je borila za Bosnu svih njenih građana bez obzira na vjeru. Možda sam pogrešno naučen u što čisto sumnjam. Treba nama ona kometa iz ‘Don’t look up’ da nas poravna i živio”, još je jedan od komentara korisnika društvenih mreža.