Usvojeno deset zaključaka na Drugoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža

U Multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža danas je održana Druga tematska sjednica Općinskog vijeća Ilidža na kojoj je jedina tema bila problematika u radu i funkcionisanju Javne ustanove za kulturu, sport i rekreaciju Hrasnica – Ilidža i Javne ustanove Kulturno-sportski i rekreacioni centar Ilidža.

Nakon što su direktori ovih javnih ustanova vijećnike OV Ilidža upoznali s problemima u kojima se nalaze ove dvije ustanove, uslijedila je rasprava u kojoj su odgovarali na pitanja vijećnika koje je zanimalo kako i zbog čega su se ustanove čiji je osnivač Općina Ilidža našle u trenutnom stanju.

Općinske vijećnike zanimao je i način na koji se raspolagalo sa imovinom, a ponuđene su i ideje kroz koje bi dvije javne ustanove riješile dugogodišnji problema i unaprijedile svoj rad.

Općinski načelnik Nermin Muzur, ali i brojni članovi OV Ilidža, poručili su kako se ustanovama u proteklim godinama nije rukovodilo na najbolji mogući način, te kako se takva praksa nipošto ne smije nastaviti u budućnosti.

Kako bi se što prije riješili problemi u kojima se nalaze i Javna ustanova za kulturu, sport i rekreaciju Hrasnica – Ilidža i Javne ustanova Kulturno-sportski i rekreacioni centar Ilidža Općinsko vijeće Ilidža donijelo je deset zaključaka koji su jednoglasno usvojeni, a oni su:

1. Zadužuje se Služba za imovinsko-pravne, stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina da analizira važeću Odluku o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostorija na kojima pravo raspolaganja ima Općina Ilidža (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 26/09, 11/18, 18/21) i za januarsku sjednicu vijeća dostavi na usvajanje Općinkom vijeću izmjene i dopune ove Odluke, kako bi se ista uskladila sa Zakonom o dopunama Zakona o preuizimanju, izmjenama i dopunama zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 32/19).

2. Produžava se rok Nadzornom odboru “Javne ustanove za kulturu, sport i rekreaciju Hrasnica-Ilidža” i Nadzornom odboru Javne ustanove “Kulturno-sportski i rekreacioni centar” Ilidža (u daljem tekstu:Javne ustanove) da izvrše kontrolu poslovanja i da tu informaciju dostave do 15.01.2022. godine. U sklopu ove informacije obavezno je dostaviti popis svih ugovora iz oblasti raspolaganja imovinom (poslovni prostori, tereni, termini itd.), kao i informaciju o eventualnim korisnicima bez zaključenih ugovora.

3. Zadužuju se direktori Javnih ustanova da postojeće ugovore shodno zaključcima dovedu u pozitivne zakonske okvire.

4. Zadužuju se Javne ustanove da do januarske sjednice Općinskog vijeća izrade registar imovine, koji će činiti tekstualni i grafički prikaz imovine sa numeracijom.

5. Zadužuju se nadležne općinske službe da do martovske sjednice Općinskog vijeća izvrše analizu postojećeg Elaborata o spajanju javnih ustanova, te predlože daljnje korake u cilju pripajanja ustanova.

6. Zadužuju se općinski načelnik i nadležne općinske službe da do martovske sjednice izrade Prijedlog razvoja fuzionisane ustanove.

7. Zadužuju se Javne ustanove da do 15.01.2022. godine dostave Godišnji plan rada za 2022. godinu i Finansijski plan za 2022. godinu, sa naglaskom na sredstva Općine kojim se finansira rad Javnih ustanova.

8. Zadužuje se općinski načelnik i nadležne općinske službe da u roku od 6 mjeseci pripreme Prijedlog idejnog rješenja za Dom kulture u Hrasnici.

9. Zadužuju se nadležne općinske sužbe da poduzimaju sve aktivnosti u sklopu svoje nadležnosti sa ciljem realizacije ovih zaključaka, posebno poštujući rokove za realizaciju istih.

10. Kolegij Općinskog vijeća će u saradnji sa nadležnim općinskim službama i uz obavezno mišljenje Pravobranilaštva općine pratiti implementaciju i realizaciju ovih zaključaka.

Sjednica Općinskog vijeća održana u skladu sa Naredbama i Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije na sjednici održanoj 2. decembra 2021. godine kojom se naređuje obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od najmanje dva metra i drugih uputstava za poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.