Video/ Lansiran najmoćniji teleskop ikada – James Webb, gledajte uživo njegovu putanju

Najmoćniji teleskop ikada “James Webb” uspješno je lansiran.

NASA-in svemirski teleskop, revolucionarni instrument vrijedan devet milijardi dolara lansiran je u 13:20 sati iz Francuske Gvajane, otvarajući novo doba astronomskih istraživanja.

Instrument težak 6.350 kilograma nakon 26-minutne vožnje pušten je iz rakete u svemir.

Trebat će mu mjesec da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

NASA je u 12 sati objavila live stream lansiranja.

Ovaj teleskop, nazvan je po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tokom 60-ih godina, skoro 100 puta je osjetljiviji od “Hubblea” i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim duljinama.

Projekat je vrijedan 11 milijardi dolara iako je prema početnim projekcijama trebao stajati jednu. Na ideji o ovom teleskopu naučnici i inžinjeri počeli su raditi već godinu prije lansiranja njegovog prethodnika, Hubblea 1989.

Promjer njegova ogledala, koje se sastoji od 18 šesterokutnih dijelova presvučenih zlatom, iznosi 6,5 metara, dok je promjer “Hubbleova” dva metra.

Golemo ogledalo složeno je nalik na origami kako bi stalo u letjelicu.  Webbov zaklon od sunčeva svjetla ima površinu teniskog terena.

Opremljen je brojnim sofisticiranim instrumentima, među kojima i uređajem za hlađenje kojim će se temperatura detektora infracrvene svjetlosti (MIRI) spuštati na samo sedam stepeni.

Činjenica da će se nalaziti na tako velikoj udaljenosti od Zemlje onemogućit će da se do njega pošalje misija koja bi eventualno popravila neki mogući kvar.

Budući da je toliko skup, neki stručnjaci postavili su pitanje hoće li opravdati troškove koje najvećim dijelom snosi NASA.

Ispod pratite uživo putanju, a možete i vratiti video unazad kako bi mogli pogledati lansiranje.