Više od 220 mladih prošlo stručno osposobljavanje za vrijeme Hadžibajrićevog mandata, mnogi i zaposleni

Odgovorna lokalna zajednica svojim građanima pruža neophodne uslove za normalan život, ulaže u infrastrukturu, brine o socijalno ugroženim, gradi i razvija poslovno okruženje, ali i brine o budućnosti svojih mladih ljudi.

U prethodnih 13 godina, tokom mandata općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, ulaganje u mlade ljude i njihovu budućnost postali su jedan od prioriteta u djelovanju ove lokalne zajednice, hvale se iz ove Općine.

Prema podacima Službe kabineta općinskog načelnika, u posljednjih 13 godina je u Općini Stari Grad na stručnom osposobljavanju bilo 223 osoba.

Svi oni dobili su priliku da obavljaju radne zadatke u oblastima za koje su se školovali, te su bili raspoređeni na poslovima iz imovinsko-pravne oblasti, finansija, privrede, obrazovanja, odnosa s javnošću, informacionih tehnologija, socijalne zaštite i drugog.

Stručno osposobljavanje mladih ljudi od presudnog je značaja ne samo za njihovo zapošljavanje, nego i kao temelj njihovom budućem radu i kvaliteti kojom će obavljati svoje poslove.

Naida Mujezinović Azganović nakon volontiranja zasnovala radni odnos

Da se stručnom osposobljavanju mladih ozbiljno pristupa pokazuje i činjenica da se redovno vrši evaluacija rada svih lica na stručnom osposobljavanju gdje su rukovodioci službi u koje su raspoređeni dužni da cijene njihovu: ažurnost, tačnost i preciznost u izvršavanju zadataka, poštivanje radne discipline i etike, spremnost prilagođavanja promjenama, rad sa strankama i drugo.

U konačnici, za one koji se pokažu stručnim, vrijednim, temeljitim i odgovornim u obavljanju zadataka, otvara se i mogućnost stalnog zaposlenja.

Najbolji primjer toga je mlada Naida Mujezinović Azganović koja se za stručno osposobljavanje u Općini Stari Grad prijavila 2019. godine nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Danas, dvije godine nakon njenog prvog dolaska u Općinu Stari Grad nastoji i drugima dokazati da je moguće uspjeti samo svojim radom, ali i hrabrošću.

Njena priča je specifična i po tome što je odmah nakon diplomiranja krenula u potragu za poslom i hrabro pokucala na mnoga vrata, pa i na vrata Općine Stari Grad.

Kada sam diplomirala 10.septembra, 2019. godine, pripremila sam svoj CV i krenula u potragu za poslom. Pokucala sam na vrata najmanje 30 privatnih advokatskih firmi u gradu. Svi su mi dali isti odgovor: nemaš nikakvo radno iskustvo ni preporuke i mi te ne možemo pustiti da radiš na našim predmetima. Onda sam napisala pismo načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Ne email ili poziv, nego baš pismo koje sam predala na šalter protokola”, priča ova mlada djevojka koja je rođena i odrasla na Bistriku.

Dok sam išla u Prvu gimnaziju, često sam na putu do kuće prolazila pored zgrade Općine Stari Grad. U sebi sam maštala da jednog dana radim ovdje. Zato sam svoje pismo poslala načelniku jer sam smatrala da nemam šta izgubiti, ali nakon toliko razočarenja u privatnom sektoru, ni ovdje nisam ništa očekivala.”

Nakon svega sedam dana, Naida je dobila poziv na razgovor sa sekretarkom organa državne službe Almom Destanović koja je saslušala i upoznala sa općinskim načelnikom.

Kada su čuli priču ove mlade djevojke i uvjerili su u njenu motiviranost, odlučili su joj dati šansu za stučno usavršavanje.

Ona je to uzvratila na najbolji način, savladavši vrlo brzo poslove unutar javne uprave i pokazavši zavidan stepen radne produktivnosti.

Nešto više od dvije godine od tog prvog susreta, Naida je zasnovala i radni odnos u Općini Stari Grad riješivši tako jedno od najvažnijih životnih pitanja.

Mnogo sam naučila u Općini Stari Grad. Kada sam tek došla imala sam samo fakultetsko znanje i obrazovanje. Nisam znala ništa o upravnom postupku, kancelarijskom poslovanju, donošenju rješenja. Srećom, imam sjajne kolege koji su uvijek imali strpljenja za mene i naučili me svemu. Ipak, nikada ne mogu zaboraviti koliko je načelnik Hadžibajrić učinio za mene time što je pročitao moje pismo i dao mi šansu. I danas kada pričam ljudima o tome, mnogi mi ne vjeruju”, iskrena je Naida.

Primjera kao što je Naida u Općini Stari Grad ima mnogo.

Odlaskom starijih kolega u zasluženu penziju ostaju upražnjene pozicije državnih službenika na koje su upošljava mlađi, stručan kadar.

Idealno je kada procedure zapošljavanja prođu upravo oni koji su stručno osposobljavanje ostvarili upravo u Općini Stari Grad jer su takvi uposlenici osposobljeni da odmah preuzmu radne zadatke i obaveze i odgovore im.