Vlada KS u saradnji sa ZOI ’84 osigurala podršku razvoju takmičarskog skijanja i snowboardinga

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, KJP ZOI ’84 i Skijaški savez Bosne i Hercegovine potpisali su danas sporazum s ciljem pružanja podrške razvoju takmičarskog skijanja i snowboardinga.

Podrška konkretnim novčanim sredstvima u iznosu od preko 100.000 KM osigurana je od strane Ministarstva kulture i sporta KS i sufinansirana od strane preduzeća ZOI ’84.

Uspostavljenom saradnjom Ministarstvo, ZOI ’84 i Skijaški savez BiH pružit će podršku razvoju skijaškog sporta, organizaciji takmičenja i razvoju takmičarskog skijanja kroz homologaciju staza, stvaranje uslova za postavku trening poligona, te osiguranje sezonskih ski-karata za takmičare.

Danas smo u saradnji sa ZOI ’84 i Skijaškim savezom BiH uručili 120 sezonskih ski-karata za takmičare ski i snowboarding klubova iz Kantona Sarajevo. Iskreno vjerujem da će naša podrška za predstojeću skijašku sezonu biti dodatni motiv da naši mladi takmičari prave još bolje rezultate. Ministarstvo kulture i sporta je čvrsto opredjeljeno da pruži podršku razvoju sporta i ove godine napravili smo veliki pomak.

Konkretno, izdvojili smo 500.000 KM za razvoj olimpijskog programa, uključujući i Ljetne i Zimske olimpijske igre, kao i Zimske paraolimpijske igre, što u kanačnici znači da su svi takmičari koji brane boje BiH na ovim velikim svjetskim takmičenjima dobili sredstva, te će bez ikakvih prepreka moći provesti trenažni proces“, istakao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, nakon potpisivanja ovog sporazuma.

Ukupno je podržano sedam skijaških klubova i dva snowboarding kluba, koji su članovi Skijaškog saveza BiH, kao i bosanskohercegovački skijaški reprezentativci, uključujući naše najuspješnije skijaše.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i sporta KS na kontinuiranoj podršci, te veliko hvala ministru Avdiću koji je podržao naše olimpijce Elvedinu Muzaferiju i Emira Lokmića. Bez ovakve podrške ski klubovi iz KS ne bi bili u mogućnosti razvijati takmičarsko skijanje i učiniti ga dostupnim što većem broju mladih skijaša“, kazala je generalna sekretarka Skijaškog saveza BiH Jelena Dojčinović, ovom prilikom.

Preduzeće ZOI ’84 strateški nastavlja pružati podršku razvoju takmičarskog skijanja po kojem su olimpijski centri Bjelašnica i Igman prepoznatljivi.

Olimpijski centri Bjelašnica i Igman su uspostavljeni 1982. godine uoči Zimske olimpijade u Sarajevu s ciljem razvoja sporta. Nama je jako važno da se nastavimo razvijati takmičarsko skijanje na Bjelašnici i Igmanu, a podrška Ministarstva kulture i sporta zaista mnogo znači za omasovljenje takmičarskog skijanja.

Danas imamo desetak ski klubova sa preko 120 takmičara koji čine okosnicu dječije reprezentacije, te vjerujemo da će pružena podrška značajno unaprijediti kvalitet naših mladih skijaša.

Elvedina Muzaferija je svakako jedna od naših najkvalitetnijih skijašica i danas se takmiči u Lake Louiseu. Nadamo se ostvarenju dobrog rezultata, što će za Bjelašnicu i BiH predstavljati značajan iskorak u skijanju“, naveo je direktor ZOI ’84 Jasmin Mehić.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma istaknuto je kako Sarajevo kao olimpijski grad ima sve preduslove za ozbiljniji razvoj takmičarskog skijanja, te najavljeno kako će zajednički napori Ministarstva kulture i sporta KS, ZOI ’84 i Skijaškog saveza BiH biti usmjereni na značajnije jačanje i razvoj takmičarskog alpskog skijanja i snowboardinga u budućnosti.