Vučić se “prešaltao” nakon protesta, sada misli i o zdravlju građana: “Obećavam, razgovaraću sa Rio Tintom”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će razgovarati sa kompanijom Rio Tintom da ne prave deponiju između Jadra i Korenite.

Spomenuo je i da ne smiju da računaju samo na svoj profit, već i na život i zdravlje ljudi na tom prostoru.

Obećavam, razgovarat ćemo i vidjet ćemo kakve su ugovorne obaveze prema Rio Tintu i od njih ćemo da tražimo, da se odlagalište ili deponija skloni, kao i da ne mogu samo na svoj profit da računaju nego i na život i zdravlje ljudi“, rekao je predsjednik u Gornjim Nedeljicama.

Vučić je rekao da će predložiti Vladi Srbije da se napravi Zeleni fond za Zapadnu Srbiju, o kojem će odlučivati samo narod, a ne država.

U taj fond bismo uključili Mačvanski okrug, Kolubarski i Zlatiborski okrug i u njemu će narod učestvovati, i odlučivati kome će davati pare. U budžetskim zelenim fondovima država je odlučivala, a u ovom ćete samo vi (narod)“, rekao je on.

Vučić je dodao da će taj zeleni fond verovatno biti formiran već od 1. januara i za njega će biti odvojeno 10 miliona eura.

Podsjećamo, protesti ekoloških aktivista održani su danas u čak 53 mjesta u Srbiji, uz brojne blokade saobraćajnica, te su zabilježene i tučnjave.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište.

Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.