Vlasti Luksemburga uputili zvanični zahtjev za brisanje Facebook naloga Jasmina Mulahusića

Vlasti Luksemburga su u prvoj fazi istrage osumnjičenog Jasmina Mulahusića službenim nalogom uputili zahtjev da budu zatvoreni i obrisani njegovi Facebook profili.

Mulahusić je poznat po tome što je objavljivao privatne fotografije mnogih lica sa raznim klevetama i tekstovima uvredljivog sadržaja, te je tako širio govor mržnje, nacionalnu i vjersku netrpeljivost prema mnogim građanima, političarima, novinarima i ostalima.

Prema pisanju hrvatskih portala, poslije ponoći Facebook je pokrenuo proces uklanjanja profila i sadržaja Mulahusića sa ove platforme, te da je spriječen svaki njegov pokušaj da napravi novi profil.

Luksemburška policija je prije nekoliko dana po nalogu Tužilaštva BiH izvršila pretres Mulahusićeve porodične kuće i tom prilikom oduzela kompjutere, mobilne uređaje i druge predmete.

Mulahusić je luksemburški državljanin, porijeklom iz Zavidovića. U Beringenu, kuća Mulahusića se nalazi u kvartu gdje živi imućne porodice.

U njegovoj kući žive i roditelji, brat sa suprugom i jednim djetetom, te on sa suprugom i njegovih šestero djece.

U kući je registrirana i njegova firma za promet nekretninama koja nema kancelarije a u posljednje vrijeme ne ostvaruje dobit, piše Inforadar.

Podsjećamo, Razija Čolaković Raza, autorica je jedne od najpopularnijih Facebook stranica iz BiH pod nazivom “Muhabet sa Razom”, iako nije politički angažirana niti u svojim objavama komentira političke procese, iz nekog razloga je u besposlici i ona zasmetala radikalnom SDA jurišniku Jasminu Mulahusiću.

Njeni savjeti, šale i razgovori su vremenom privlačili sve više posjetilaca, te danas ima nevjerovatnu brojku od blizu 190.000 pratilaca.

Mulahusić je podijelio jednu od Razijinih objava uz komentar “Da nas Allah sačuva, amin”, aludirajći na Razinu objavu ukojoj se referira na propast društva u kojem je za zaposlenje žene važno da ima, kako je napisala Raza, veliku guz**u.

Dok druge investiraju u guze, ja budala u obrazovanje“, napisala je, između ostalog, Raza, što je zasmetalo “velikom moralisti” iz Zavidovića iz Beringena.

Mulahusićevi fanovi su na ovu objavu ostavili brojne uvredljive komentare, na račun Raze koji se uglavnom mogu prepoznati po lažnim profilima.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podsjećamo, policija u Luksemburgu počela je prije šest dana s pretresima imovine u vlasništvu SDA internet-jurišnika Jasmina Mulahusića.

Radi se o akciji koja se provodi putem međunarodno-pravne pomoći, a prisustvovali su joj i istražitelji Tužilaštva BiH.

Policija je izuzela Mulahusićeve kompjutere. Tražili su se svi predmeti interesantni za slučaj koji se vodi protiv Mulahusića u BiH.

Policija je provjeravala i finansijske račune Mulahusića, koji je poznat po brojnim montažama i stavljanju meta na čelo novinarima i političarima koji nisu po volji SDA.

U septembru ove godine, podsjećamo, Mulahusić je uhapšen na graničnom prelazu kod Bosanskog Broda.

Njega Tužilaštvo BiH zvanično sumnjiči za krivična djela širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

No, Sud Bosne i Hercegovine, Mulahusića je pustio na slobodu, da bi se on, tri dana poslije bez određivanja bilo kakvih mjera zabrane vratio u Luksemburg i nastavio po starom.

Mulahusić na svojim mnogobrojnim profilima na društvenim mrežama godinama objavljuje sadržaj koji često targetira političke aktere, novinare i aktivist, te izražava radikalne stavove i beskompromisnu podršku članovima Stranke demokratske akcije (SDA).

Mulahusić slovi i za velikog fana direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

Nedavno su njegove fotografije sa Bakirom Izetbegovićem i Fadilom Novalićem, liderom SDA i premijer FBiH, tokom njihove posjete Luksemburgu, gdje Mulahusić živi i gdje su se s njim sastali i ručali, izazvale lavinu komentara i reakcija.

Ovaj zavidovički muftija spominje se i u izvještaju Alžirske vlade podnijetom Odboru Vijeća sigurnosti UN uspostavljenom shodno rezoluciji 1267 (1999).

U detaljnom dokumentu, punom imena terorista i podataka o njihovom kretanju i aktivnostima, na 13. stranici navodi se ime Ahmed Zaoui – alias Abou Houdeifa, rođen 7. decembra 1960. u ElIdrissia/Djelfa, Alžir, sin Lakhdara Zaouija i Amine Tahar.

Također, on je odigrao i važnu ulogu fabriciranoj aferi od sturane paraobavještajnih struktura u BiH.

Tada je objavljeno da je Hrvatska obavještajna agencija SOA vrbovala vehabije iz BiH koji rade u Hrvatskoj i drugim zemljama EU da špijuniraju druge vehabije u BiH.

Ispostavilo se da od te priče nema ništa, a sve su glasnije bile špekulacije da su “vrbovani” ustvari bili instruirani od jednog dijela bh. obavještajne službe.