Vranić prokomentarisao odluku Vlade FBiH: Razgovarat ćemo o uvođenju COVID potvrda u KS, skeptičan sam…

Ministar zdravstva KS Haris Vranić na današnjoj konferenciji za medije komentarisao je odluku Vlade FBiH koja je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo.

Vlada Federacije stavila je van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra.

Kako kaže Vranić, to je razočaravajuća odluka, te istakao da je KS u borbi s covidom bio lider.

To je još jedna od razočaravajućih odluka federalnog nivoa jer smo se i do sada samostalno borili. Bili smo i lideri u tome često. Meni je žao što nema hrabrosti na federalnom nivou. Mi nismo razmišljali o uvođenju tih COVID potvrda jer je Federacija to najavila.

Na sljedećoj sjednici Kriznog štaba razgovarat ćemo o tim mjerama. Nisam siguran da će one zaživjeti jer ne vjerujem da imamo kapacitete da to kontrolišemo. Najvažnije da pozovemo građane: vakcinišite se, vakcinišite se, vakcinišite se” ,rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Ministar je istakao da Sarajevo trenutno ima oko 60% vakcinisanih i da ima više vakcinisanih od Ljubljane, Splita, Beograda.

Prema najnovijim podacima, do sada je u FBiH dato 975.980 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 518.765, na drugu 452.324, te na treću 4.89, saopćili su iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, zajedno s ministrom Vranićem premijer Kantona Sarajevo Edin Forto saopćio je danas da će na današnjoj sjednici Vlada KS odobriti zapošljavanje 49 osoba u zdravstvenom sektoru KS.

Više od polovine odnosi se na nemedicinski kadar, poput ekonomista, pravnika, certificiranih računovođa, higijeničarki, vozača…, a posao će dobiti za stalno.

Objašnjavajući proces zapošljavanja, premijer Forto na konferenciji za medije je kazao da će to biti urađeno u skladu s moratorijem, na osnovu kojeg Vlada već više godina na transparentan način popunjava radna mjesta za koja su predviđeni ugovori na neodređeno vrijeme.

Da podsjetim, Vlada odobrava radna mjesta s ugovorima za stalno, dok ministri u svojim resorima, bez Vlade, mogu dati samo ugovore na određeno vrijeme”, pojasnio je premijer Forto.