Aida Pilav poslala dopis Harisu Vraniću: Omicron se širi i u KS, u hotelima i skijalištima koristiti pravilo VTP

Krajem decembra KCUS je potvrdio 10 slučajeva soja omicron Covid-19 na području Kantona Sarajevo.

Proteklih dana bilježi se porast novooboljelih što se dovodi u vezu sa ovim sojem koji je zarazniji u odnosu na ranije varijante.

U dopisu koji je ministru zdravstva Harisu Vraniću uputila direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav navodi se da preliminarni dokazi objavljeni od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Centra za kontrolu vlest (CDC) upućuju na povećan rizik od ponovne infekcije Covid-19, ovom varijantom, u poređenju sa drugim varijantama.

Za većinu ljudi, a posebno kod vakcinisanih osoba protiv Covid-a, omicron izaziva blagu bolest koja može nalikovati prehladi“, navedeno je u dopisu.

Najčešći simptomi su: kašalj, umor ili bolovi u mišićima, začepljenost i/ili curenje iz nosa.

Za razliku od početnih varijanti, gubitka mirisa i okusa su rijetki.

Omicron varijanta zbog svoje mogućnosti brzog širenje u zajednici, pronalazi osobe slabijeg imuniteta, starije osjetljive osobe te kod njih izaziva teže kliničke forme.

S obzirom na masivnost i brzinu zaražavanja, dolazi do javljanja velikog broja pacijenata u zdravstvene ustanove, što bi moglo predstavljati udar primarno na primarni nivo zdravstvene zaštite, a naknadno i do postepenog popunjavanja kapaciteta u bolnicama“, navodi se u dopisu.

Objavljena istraživanja o zaštiti protiv omicron soja nakon vakcinacija su pokazala da “booster“ doza mRNA (Pfizer i Moderna) vakcinama pruža zaštitu od oko 75 posto.

Iz Zavoda apeluju da se poštuje pravilo 3C (izbjegavanje zatvorenih prostora, gužvi i izbjegavanje bliskih kontakata kroz duži vremenski period).

Zbog potvrđenih Covid-19 slučajeva kod stranih državljana u laboratorijama u KS, a posebno zbog pristizanja većeg broja gostiju iz država sa već nekontrolisanim širenjem omicron soja, savjetujemo upotrebu V-vakcinisan, P-prebolovao, T-testiran potvrda u hotelima i objektima oko skijališta“, navodi se u dopisu.