Bisera Turković odgovorila Zlatku Miletiću: “U ratu sam radila poslove od kojih su muškarci bježali i skrivali se”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je kako je “nevjerovatna količina laži, uvreda i jezika mržnje iznesena posljednjih dana protiv nje”.

Kazala je da je prešutjela jer je “posve jasno da je u pitanju hibridni rat koji se vodi protiv svih onih koji se bore za Bosnu i Hercegovinu”.

Reagovala je i na izjave Zlatka Miletića, delegata u Domu naroda BiH, koje je iznio sinoć za N1.

Zvaničnici, ljudi poput Zlatka Miletića, delegata u Domu naroda BiH, ne bi smjeli sebi dozvoliti da iznose neprovjerene i netačne informacije.

Gospodine Miletiću, za vašu informaciju, ja sam se 1992. godine uoči početka agresije, sa troje djece, iz ugodnosti Australije gdje sam bila uspješan pravnik-kriminalista, sa sigurnošću koju mi je davala porodica majke Katarine Kraus koja je živjela u Australiji od šezdesetih godina, dobrovoljno vratila u BiH i Sarajevo, stavila se na raspolaganje državi i narodu u gradu pod opsadom“, kazala je Turković.

Dodala je i da je radila poslove “od kojih su mnogi muškarci koji danas iznose laži i objede bježali i skrivali se”.

Na to sam ponosna. O tome se ne zna mnogo, jer se nikada time nisam hvalila, niti u prsa busala. Smatrala sam to svojom dužnošću”, napisala je Turković.

Ističe kako je informacije o svojoj imovini obznanila u cjelosti prilikom stupanja na dužnost.

Nisu to jedine laži koje su o meni iznesene, lagalo se o mojim primanjima, mojoj porodici, nehumano vrijeđalo kao osobu, pa i ženu i sve je sakriveno iza plašta kritike zbog manjeg djela intervjua koji glasni kritičari u cjelosti nisu ni pogledali.

Sigurna sam da Vi gospodine Miletiću dobro razumijete elemente specijalnog rata koji se vodi protiv naše države koja ‘da bi se lakše dezintegrisala mora da bude disfunkcionalna, a narod nezadovoljan kako ne bi vidio svrhu dalje borbe za BiH’.

Nije, gospodine Miletiću, razlog napada nešto što sam rekla, a što svako dobronamjeran može potpuno jasno razumjeti, već zato što sam i danas na istoj liniji na kojoj sam bila i ‘92.”, poručila je Turković.

“U svakoj normalnoj državi Bisera Turković bi podijela ostavku”

“U svakoj normalnoj zemlji osoba koja obnaša tako visoku dužnost dala bi ostavku”, komentar je Zlatka Miletića na posljednje izjave ministrice spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković o razmaženim građanima.

Gostujući u programu N1 delegat u Domu naroda Parlamenta BiH se osvrnuo i na rad ili nerad Institucija BiH, odnosima u regiji, ali i trenutnoj poziciji Rusije.

Oni nas privikavaju, pogotovo pojedine osobe iz SDA – imali smo više puta federalnog premijera, bivšeg gradonačelnika. Pitamo se da li imaju problem sa nedostatkom informacija”, zapitao se Miletić.

Miletić kaže da nije primjereno da osoba koja ima sedam nekretnina procjenjuje kako građani žive.

Koliko se ja sjećam ona nije bila ovdje u ratu. Bilo bi dobro da provede ovdje 44 mjeseca bez hrane, vode i struje, možda bi drukčije mišljenje imala o svemu tome”.

Ovaj delegat u Domu naroda PS BiH osvrnuo se i na inicijativu koju je pokrenuo da se održi zajednička sjednica oba Doma Parlamenta BiH, ali i sastanke o izmjenama izbornog zakonodavstva kojim bi u PS BiH trebali prisustvovati Palmer i Eichhorst.

Koliko vidim , makar će krenuti iz Parlamentarne skupštine. Mislim da je taj proces nakaradno krenuo. Mislim da je pomalo upravu SDP kada kaže da treba prvo riješiti prethodnih nekoliko pitanja.

Treba iskoristiti priliku i riješiti pitanje državnih i federalnih institucija pa vidjeti u kom se smjere. Mislim da je problem što se pregovori idu u političkom kontekstu, a ne u pravnom kontekstu”, rekao je Zlatko Miletić.

U razgovoru za N1 potcrtao je da misli da Venecijanska komisija treba da ponudi rješenje pitanje Izbornog zakona, koje političari u BiH treba da prihvate.

Ukoliko ne prihvate, poziva visokog predstavnika da ih smjeni.

Ako neće da ih visoki predstavnik posmjenjuje”, jasan je Miletić.

Osvrčući se na sankcije koje su SAD uvele protiv Milorada Dodika i nekolicine političara u Bosni i Hercegovini, Miletić kaže očekivao je mnogo veći broj sankcionisanih.

Ja sam mislio da će ove sankcije biti usmjerene prema pedesetak osoba. Mislio sam da ih neće donositi na paraćeske. Mislim da je to pogrešna taktika, a da je pogrešna to pokazuje stanje koje imamo. I ako nešto uspiju kroz taj pritisak, oni će se opet nakon tri mjeseca isto ponašati”, dodao je sagovornik N1.

Miletić se osvrnuo i na primanja parlamentaraca, pojašnjavajući da primaju deset puta veću platu od minimalne u BiH.

Zaključuje, da nije samo problem iznos koji primaju, već i ono što ne urade za taj novac.

Osvrčući se na međunarodne odnose u ovom trenutku, Miletić je istako da je situacija u Ukrajini osjetljiva, ali da je dobro da su regionu prisutne snage SAD-a. S druge strane ovaj političar ocjenjuje da Rusija želi BiH da vrati u davnu prošlost.