Foto: Arhiv

Krizni štab FBiH predlaže kraći period izolacije i samoizolacije

Krizni štab Federalnog ministarstva predlaže smanjenje perioda izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i perioda samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Za ovu drugu kategoriju je tokom današnje sjednice Kriznog štaba predloženo da samoizolacija traje deset dana ako osobe nemaju potpuni vakcinalni status.

U slučaju da su potpuno vakcinisane, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

Deset ili sedam dana izolacije

Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno vakcinisane, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ako test na koronavirus tada bude negtivan.

Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.

Prijedloge Kriznog štaba potvrđuje Federalna vlada.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva ističe da je prerano prihvatiti stav o manjoj ubojitosti koronavirusa soja ‘omikron’ jer je u protekloj sedmici, u Federaciji Bosne i Hercegovine, preminulo 135 osoba, a posebno je veliki broj starijih ljudi i hroničnih bolesnika koji nisu vakcinisani.

U FBiH danas 1.802 osobe novozaražene

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4.310 uzoraka, od čega su 1.802 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada su testirana ukupno 1.134.263 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 219.725 osoba.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH prijavljena su 24 smrtna ishoda i to u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 7.889.

Kanton Sarajevo

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 858 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 1.169 osoba.

Jedna osoba je preminula od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 227 pacijenata, od kojih je 211 sa akutnom infekcijom.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 71,37 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 158 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69.

Na respiratoru je šest osoba, tri koriste neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju 18 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.040 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 87.787 osoba zaraženih koronavirusom i 80.017 izliječenih.

Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana je 990“, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 641 pacijent, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 1.152 brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 2.216 poziva, a obavljeno je i 469 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana aplicirano je ukupno 740 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.