Biznis Klub Povelja: “Hitno ukinuti nezakonitu ‘Taksu na istaknutu firmu’ u ostatku Federacije”

Privrednici okupljeni oko Biznis kluba Povelja apeluju na poštivanje Ustava FBiH, odnosno Presude Ustavnog suda kojom je još naloženo ukidanje takse na istaknutu firmu.

Naime, taksa na istaknutu firmu u Kantonu Sarajevu od prošle godine je ukinuta , dok je ona i dalje na snazi u drugim kantonima FBiH.

Podsjećemo, u Službenim novinama FBiH od 10. februara 2021. godine je objavljena Presuda Ustavnog suda vezano za komunalne takse u Kantonu Sarajevo.

U presudi je navedeno da vrsta djelatnosti ili zanimanja ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksa na istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i ostalim prostorijama, objektima i mjestima.

Ustavni sud FBiH zauzeo je isti stav 2019. godine odlučujući o zahtjevu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te je u Presudi konstatovano sljedeće: “Utvrđuje se da odredba članka 21. Tarifni broj 1. stavak 1. Zakona o komunalnim pristojbama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (“Službene novine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“, broj:16/11, 15/14 i 05/17), nije sukladna sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”, što je bio osnov ukidanje takse na istaknutu firmu u Goraždu.

Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedini koji su ukinuli taksu na istaknutu firmu. Nažalost, to nije slučaj sa ostatkom Federacije pa se taksa plaća u Tuzli, Mostaru, Velikoj Kladuši, Travniku kao i mnogim drugim gradovima, a osnov za naplatu istog je neustavan.

Opće poznato je da su Odluke Ustavnog suda F BiH konačne su i obavezujuće u skladu sa članom 12. Ustava F BiH i kao takve morale su se inkorporirati u svim općinama na području Federacije, a nakon godinu dana u Federaciji se to nije desilo i nastavljena je praksa naplate protivustavnih nameta privrednicima.

Stav ekonomista je da bi ukidanje Komunalne takse na istaknutu firmu pomoglo firmama i obrtima, kao i privredi u BiH.

Komunalne takse na istaknutu firmu u svim kantonima u FBiH su isključivo općinski prihod i kao takvi nisu jedinstveni, kako po iznosima, tako i osnovi po kojoj se obračunavaju, što je jedan od osnovnih problema kada govorimo o ovoj tematici.

Presudom Ustavnom suda takse na istaknutu firmu su ukinute u Kantonu Srajevo i potrebno je tu praksu proširiti na sve općine i gradove u Federaciji BiH, obzirom da praksa određivanja visine komunalne takse u mnogima od njih kao kriterij osim lokacije upravo uzima i djelatnost kojom se neka firma bavi, kao i druge kriterije. Ukoliko dođe do toga da se takse na firmu ne ukinu na nivou svih općina u FBiH, dovodi se u pitanje pravo na jednakost pred zakonom koja je zagarantovana Ustavom Federacije BiH“, pojasnili su iz Global Konto d.o.o firme za računovodstvo iz Sarajeva.

Dodali su da bi ukidanje takse na istaknute firme doprinijelo oporavku privrede u F BiH, ali i njenim privrednicima i obrtnicima.

Imajući u vidu naprijed navedenu odredbu Ustava FBIH, kao i korespodentne odredbe Ustava BIH, te činjenicu da su odluke Ustavnog suda FBiH konačne i obavezujuće (član 12. Ustava FBIH) a u cilju unapređenja poslovne klime u Bosni i Hercegovini, apeljemo na druge kantone i Općine za ukidanje obaveze plaćanja komunalne takse.