Hvalimo se automatskom porukom Bijele kuće, Joe Biden nije odgovorio na pismo bh. dijaspore?!

Danas je u bh. medijima odjeknula “poruka” Joe Bidena bh. dijaspori, a nakon što je pismo protiv rušenja BiH dostavljeno je predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, ali i svim senatorima i kongresmenima koji se nalaze u području stanovanja.

Profesorica na Univerzitetu Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess pokrenula je akciju, svojevrsno buđenje bh. dijaspore u SAD, a povodom loše političke i sigurnosne situacije u BiH.

Svi su pohrlili, pa i mi (moramo priznati) da objavimo tu informaciju, ali mi našu grešku priznamo, te smo nakon analize “pisma” koje potpisuje Joe Biden shvatili da se možda radi o “automatskom odgovoru”.

Ako pročitate originalno pismo shvatit ćete da zapravo se uopšte ne spominje Bosna i Hercegovina, već da se govori o planovima i trenutnoj situaciji u kojoj se svijet, ali i Sjedinjenje Američke Države nalaze.

To je nešto vrlo slično da ako pošaljete našoj redakciji poruku automatski će vam odmah doći uljudan odgovor koji se zahvaljuje što nas čitate i da ćemo vam se javiti prvom prilikom, ali smo taj odgovor davno napisali i on se automatski šalje.

Odgovor iz Bijele kuće, potpisan od predsjednika Bidena stigao je i na adresu Senada ef. Agića.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani dr. Agiću,

Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD-a. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim.

Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost. Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike.

Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće.

Kao predsjednik, odlučan sam da popravim naše saveze, obnovim naše vodstvo u međunarodnim institucijama, povratim svoj kredibilitet i opremim američku srednju klasu da uspije u globalnoj ekonomiji.

Čvrsto vjerujem da je naša nacija bolje pozicionirana od bilo koje druge da vodi u 21. vijeku i da bude najveća snaga dobra na svijetu.

Pod mojom upravom, američko političko i ekonomsko vodstvo bit će ukorijenjeno u našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrani slobode, zagovaranju mogućnosti, podržavanju univerzalnih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi.

Vratili smo diplomatiju u centar naše vanjske politike i posvećeni smo suočavanju sa današnjim globalnim izazovima sa pozicije snage, sarađujući sa našim saveznicima i partnerima.

Također želim biti jasan da nikada neću oklijevati da branim američki narod ili naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno.

Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.

Cijenim što ste podijelili svoje stavove sa mnom i imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima dok radimo na ispunjavanju izazova našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji služe da otklone sve što bi nas ugrožavalo.

S poštovanjem,

Joe Biden”, navodi se u pismu.