Foto/ Srđan Mandić se pohvalio novom rasvjetom na području općine Centar

U posljednjoj godini skoro da je trend među sarajevskim načelnicima postao da se pohvale novim rasvjetnim tijelima.

Taj trend se nastavio i u ovoj godini, a posljednji put se pohvalio Srđan Mandić.

Tačnije pohvalio se započetim projektom rekonstrukcije javne rasvjete na području Centra.

Ulice Alipašina, Kranjčevićeva, Josipa Vancaša, Mehmed-bega Ljubušaka su završene. U narednim danima i sedmicama nastavak radova. Idemo dalje“, kazao je Mandić, koristeći svoju već prepoznatljivu poštapalicu “Idemo dalje”.

Još u februaru počela rekonstrukcija

Još početkom februara prošle godine pisali smo da su radnici firme “Step“ d.d. Sarajevo započeli sa radovima na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete na 41 lokaciji na području 14 mjesnih zajednica Centra.

Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 205.920 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.

Protokol o realizaciji ovog projekta su potpisali predstavnici Općine Centar i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji se ovim obavezao da će, osim nadzora projekta, obaviti pripremno-organizacione poslove, pribaviti potrebnu dokumentaciju što podrazumijeva projekte, predmjere i predračune radova, građevinske dozvole, elektroenergetske saglasnosti kao i saglasnosti koje izdaje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

Također, Zavod je imao obavezu da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine provede proceduru odabira projektanta, te najpovoljnijeg izvođača radova, sa kojim je potpisao ugovor o izvođenju radova.

Nastavljena u decembru

Također smo pisali i početkom decembra o sklopljenom ugovoru o izvođenju radova na nadogradnji i rekonstrukciji javne rasvjete, i to opet sa firmom “Step” kao izvođačem radova.

Za ovu namjenu Općina je obezbijedila 530.000 KM u svom budžetu.

Na osnovu potpisanog dokumenta planirana je nadogradnja i rekonstrukcija javne rasvjete u prolazu u Ulici Juraja Najdharta između brojeva 15 i 17, Armije RBiH iza broja 40, Dajanli Ibrahim-bega na pristupnoj saobraćajnici prema romskom naselju na Gorici, Husrefa Redžića 15 i 16, Asafa Serdarevića od 1 do 5, Muhameda Hadžijahića 58 i 60, Braće Begić 30-32, Marija Mikulića 65, Jukićeva 9, Pehlivanuša 38, te u Nahorevskoj ulici u novom stambenom naselju.

Također je planirana obnova javne rasvjete ispred Osnovne škole “Nafija Sarajlić“ kao i na trolejbuskoj okretnici na Jezeru u neposrednoj blizini škole s ciljem povećanja sigurnosti djece.

Projektom je planirana obnova javne rasvjete na izletištu Čavljak, kao i prema naselju Nahorevska brda, putu koji vodi do vodopada Skakavac.

Nova rasvjeta biće ugrađena i oko stadiona “Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, te na cijelom području mjesnih zajednica “Džidžikovac-Koševo I“ i “Marijin dvor“.