KO SDA: “Pod Fortinom vladom mafijaški obračuni svakodnevnica”

“Jučerašnje ubistvo u Sarajevu, nažalost još jedno u nizu, potvrđuje da je dolaskom na vlast Edina Forte i njegove vlade ulični kriminal doživio procvat a nesigurnost građana Sarajeva postala svakodnevnica”, smatraju u Kantonalnom odboru SDA.

Dok se Forto bavi trivijalnom propagandom protiv opozicije, ističu u saopćenju iz KO SDA, a njegova stranka pravi animacije na kojima spaljuje ljiljane i logo SDA, na ulicama Sarajeva se zbiva pravi mafijaški rat.

Očigledno da Forto, kao profil, nije neko ko može garantovati red i sigurnost. Sa svojim ponašanjem i stavovima vodi grad u potpuno nesigurnost i anarhiju. Sigurnosna situacija je takva da čak i članovi vladajuće koalicije hodaju s pištoljem, jer NIP-ov i Konakovićev ministar unutrašnjih poslova ne radi svoj posao.

Edin Forto nema nikakvu sigurnosnu politiku što ohrabruje kriminalce i ubice da čine zlodjela, a u isto vrijeme građani Sarajeva žive u strahu za imovinu i živote, kako svoje tako i svoje porodice”, navode u saopćenju.

Vlada Edina Forte, dalje kažu, zbog tolerantne i blage politike prema uličnom kriminalu, auto mafiji i trgovcima narkoticima je u potpunosti ugrozila sigurnost glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pokazala je da upravljanje najvećim kantonom u državi ne smije biti poligon za eksperimente poput tzv. Trojke, neuvjerljivog i slabog premijera ili za vježbanje ministara pripravnika na najvažnijim resorima jer je cijena prevelika i mjeri se, nažalost, životima građana Sarajeva”, zaključuju u saopćenju iz KO SDA.

Policija traga za tri osobe koje se dovode u vezi sa sinoćnjim ubistvom Kenina Lukača na Pofalićima.

Kako smo i ranije pisali, Lukač je najbolji prijatelj nedavno likvidiranog Mehmeda Ramića.

Na licu mjesta bilo je vidljivo da je u Lukača ispucano više hitaca.

Policija traga za napadačima na Lukača, a vjeruje se da sinoćnji događaj ima veze sa sukobima koji su nastali zbog Mehmeda Ramića.

On se, kao što smo i ranije pisali, tokom dana sukobio s određenim licima.

Podsjećamo, zbog ubistva Ramića, raspisana je crvena Interpolova potjernica za Adelom Kabašem zvanim Dasta.

Kada je riječ o istrazi do sada je poznato da je Amel Jašarević ostao na licu mjesta i priznao da je pucao u Ramića.

Jašareviću je produžen pritvor za još dva mjeseca dok su Edvin Imamović i Igor Zuko, koji se terete za pomaganje Kabašu da pobjegne u Crnu Goru, pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Skretanje pažnje s izjava ministrice Turković

Stranka demokratske akcije sve manje vješto koristi dnevna dešavanja da skrene pažnju s “bisera” svojih “bisera”, poput Bisere Turković, a to je slučaj i u ovom saopćenju.

Ipak, mi ćemo da podsjetimo na nju, njenu izjavu i njenu imovinu.

Podsjetimo, ministrica Turković je u programu Hayat TV objašnjavala da su i mnoge evropske zemlje prošle kroz mnoštvo istorijskih izazova, ali da su se izborili za status, te poručila da je i u BiH potrebno dokazivanje, i borba, na šta je novinarka konstatovala da su ljudi umorni od borbe.

Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život. Onaj ko ima toplinu u domu, svjetlo, ko ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi“, rekla je Turković.

Šta posjeduje ministrica?

Dok se građani trebaju zadovoljiti strujom i da imaju nešto da pojedu, a u trenucima kada čitave porodice napuštaju svoju domovinu, ministrica je vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji.

CIN se odmah bacio u istragu imovine koju posjeduje Turković.

Ministrica Turković je vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji, a sinovi joj posjeduju još tri nekretnine u Sarajevu.

Ona je 2008. godine od Općine Stari Grad otkupila stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima 15.400 KM.

Četiri godine kasnije ga je prodala po jedanaest puta većoj cijeni, za 180 hiljada maraka.

Potom je kupila dvije kuće u Sarajevu koje vrijede skoro pola miliona maraka, te je vlasnica još dvije u Fojnici i jedne u Stocu. Ove nekretnine prostiru se na skoro dulum i po zemlje.

Njena posljednja plata ambasadorice u Kataru iznosila je preko devet hiljada maraka, a uz to je imala prihode od oko četiri hiljade maraka za izdavanje nekretnina.

Turković je tokom karijere redovno imala angažmane kao predavač na univerzitetima u BiH, Evropi i svijetu. Posjeduje dva vozila “Porsche Cayenne” i “Volkswagenov Kombi”.