Konačno utrka zbog koje neće biti obustavljen saobraćaj, predstavljen 4th “BH Telecom Unusual marathon“ Sarajevo

Tradicionalni “BH Telecom Unusual marathon“ održat će se četvrti put, pod sloganom Trčimo za čist zrak – My Mission No Emission.

Udruženje “Dečki u plavom“ uz podršku Turističke zajednice KS danas su prisutnim medijima u centru “Safet Zajko“ predstavili aktivnosti predstojećeg Unusual marathona“ koji se održava 16. 01. 2022.

Ove godine Udruženje je prvi put ponosni ambasador brenda “Visit Sarajevo“ s obzirom da se utrka organizira zajedno sa TZ KS kao dio “Sarajevo Winter festa“.

Učesnici utrke trče u specifičnim uslovima Sarajevske zime, po snijegu, ledu, uz smog i niske temperature, ali ovo je njihov doprinos u borbi za čistiji zrak u Sarajevu i našoj zemlji. Ističemo da zbog utrke neće biti obustavljen saobraćaj u Sarajevu i da je osim TZ KS ovaj projekat podržao i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Imamo prijavljene trkače iz 15 država“, izjavio je danas Darko Lončar, predsjednik Udruženja „Dečki u plavom“ i predstavnik organizatora utrke.

Najavio je i brojne druge utrke koje će se u narednom periodu održati u glavnom gradu BiH.

BH telecom Unusual marathon“ jedan je od 33 sportska dogadjaja koji je Turistička zajednica KS podržala kroz Javni poziv „Promocija brenda Visit Sarajevo kroz sport“ s ciljem da kroz podršku realizacije sportskih projekata, takmičenja, lične sportske angažmane i outdoor aktivnosti, povežemo turizam i sport.

Turistička zajednica KS prepoznaje važnost sportskih uspjeha u promociji turizma, imajući u vidu činjenicu da su naši sportisti i naši najbolji promotori. Konkretno, što se tiče ovog maratona, radi se o jednoj velikoj turističkoj turi maratonaca kroz Sarajevo, tako da svi koji budu učestvovali ili pratili ovaj dogadjaj upoznat će i naš grad na drugačiji način.

Sport i outdoor turizam naše su sfere interesovanja, uvezivanja i nadogradnje, posebno u vremenu pandemije i drugačijih uslova života“, kazala je Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Utrka ima start i cilj na atletskoj stazi u SRC “Safet Zajko”, vodi od Nedžarića, kroz Vilsonovo šetalište, Skenderiju, Baščaršiju, sve do Kozije ćuprije, gdje je okret, i nastavlja preko Stupa, Ilidže, Velike aleje, Vrela Bosne gdje je okret- natrag do cilja.

Start je u nedjelju 16. 01. 2022. u 9:00 sati.

Ovogodišnje medalje izradjene za učesnike izradjene su tekstom na Brajevom pismu kao znak podrške i inkluzije slijepih i slabovidnih osoba u sport, a glavni sponzor projekta je kompanija BH Telecom.