Milorad Dodik osudio provokacije u Gacku, Foči, Prijedoru, Brčkom i Janji: “Treba primijeniti zakon”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da osuđuje provokacije u Gacku, Foči, Prijedoru, Brčkom, Janji, te da treba primijeniti zakonske mjere.

Kaže da nije imao priliku da prati medije, pa nije čuo za provokacije.

Ne prihvatam to, mada nisam primjetio. Nisam imao priliku da pratim. To je akt pojedinca. Treba primijeniti zakonske mjere na takvo nešto“, rekao je Dodik za N1 komentarišući niz incidenata koji su se dogodili posljednjih dana.

Podsjetimo, u nekoliko gradova, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju zabilježene su provokacije i uvrede prema nesrbima i Bošnjacima uoči proslave neustavnog Dana Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, 9. januar kao Dan Republike Srpske 2015. godine je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Zahtjev za mišljenje o tom pitanju Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prvo uputio Venecijanskoj komisiji koja je, uz ostalo, ocijenila da je Dan Republike Srpske “utemeljen na istorijskim događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u Republici Srpskoj”.

Ustavni sud se u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992, ali je i utvrdio da se 9. januara obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan.

U septembru 2016. godine održan je referendum u Republici Srpskoj sa pitanjem “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, uprkos mjeri Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je Odluka o raspisivanju referenduma obustavljena.

Na osnovu rezultata referenduma, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u decembru 2016. godine Zakon o Danu Republike u kojem je utvrđeno da se Dan Republike Srpske obilježava 9. januara kao sekularni praznik.

Odlučujući po apelaciji devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ponovo, u martu 2019. odlučivao o Danu Republike Srpske, donoseći odluku po kojoj je sporan član zakona u kojem se navodi “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje se kao Dan Republike”.

Taj dio zakona, prema mišljenju suda, neustavan je i protivan je Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.