Protesti ispred ambasade Srbije u Sarajevu: Dodik je prešao sve crvene linije

Ispred Ambasade Srbije u Sarajevu danas su se okupili građani Sarajeva, a zahtijevaju da državni organi Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice, te da zvaničnici te zemlje prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. dana RS 9. januara.

Kako su poručili organizatori i okupljeni spremni su braniti BiH svim sredstvima kad je napadaju.

Poručili su da je Milorad Dodik prešao sve crvene linije već odavno.

Milorade, mi ćemo staviti tačku na tvoju politiku. Prešao si sve crvene linije. Nemojte nas učiti lijepim riječima, dobro znamo šta se radi. Ekstremno je šutjeti na zlo koje propagira Dodik i ekstremno je šutjeti na reakcije dijela međunarodne zajednice koja sve ovo odobrava“, kazao je medijima jedan od demonstranata.

Okupljeni su međunarodnu zajednicu proglasili kao jednog od glavnih krivaca za trenutno stanje u zemlji.

Također, postavili su i određeni ultimatum.

Ako do 1. marta međunarodni faktor ne zaustavi Dodika pozivamo građane da se okupimo u Sarajevu, ali i u Banjoj Luci pred institucijama RS-a“, poručeno je.

Građani zahtijevaju također da Srbija, kako je rečeno, obustavi nametanje svog obrazovnog sistema u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, te da izmiri dugovanja prema državi BiH u općinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine, kao i da obustavi daljnju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanja Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja bh. institucija.

Također, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara u 12 sati protesti biti organizovani ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj, kako je rečeno, očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Zahtjevi bh. građana Ambasadi Srbije u Sarajevu:

1. Da državni organi Republike Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9. januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da Republika Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da Republika Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da Republika Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.