Mnoštvo scenarija o nestanku Almira Mehanije, potraga i dalje bezuspješna

Spasioci i mještai i danas su tragali za Almirom Mehanijom, koji je je 31. decembra nestao na širem području Hrasnice.

Pretraženi su neprohodni, tereni, šumska područja, dio Igmana i Hrasnice.

No, za sada bezuspješno. Nema novih novih detalja, tragova, ni informacija.

Naš tim je u segmentu A5. Uredu, sretno. Čuvajte se”, čuje se u komunikaciji između ekipa.

Ekipe su ponovo na terenu. Potraga se nastavlja. Od ranih jutarnjih sati. Pregled terena u toku. A onda i pripreme da se dronom pogleda ova oblast.

U toku je pregled kamera, pregled terena, magla je jutros bila problem… sada se povukla. Ekipa će dronom pregledati teren gdje ima mina i ovaj dio na Stojčevcu pa ćemo i te snimke pregledati”, kaže Rijad Gojak, Gorska služba spašavanja Ilidža.

Ekipe gorskih službi i lokalno stanovništvo do sada su pregledale 16 hiljada kvadratnih metara. Danas su bili i u Trnovu. Bez rezultata.

U Hrasnici, odakle je nestali Almir Mehanija, zaglušujuća tišina. Među građanima vlada nevjerica, piše N1.

Fin je bio čovjek. Još i prije rata stanovao je ovdje u Hrasnici… ne znam šta da kažem”.

Nisam lično znao gospodina, ali znam ko je. Nemam ništa pametno da kažem. Želim samo da iskažem podršku porodici”.

Mnošto je potencijalnih scenarija kako je nestao Almir Mehanija. I dalje nije pronađen. Zbog toga su pripadnici gorske službe pregledali korito lokalne rječice koja se ulijeva u rijeku Željeznicu, kao i korito Željeznice. Rezultat je isti”, kažu komšije.

Almir je 31. decembra otišao u preduzeće Rad da dostavi doznake za bolovanje. U Hrasnici je viđen u 14h i od tada mu se gubi svaki trag.

On je donio doznake u Pofaliće, u direkciju Rada. U 12h je bio regularan, sekretarica je izjavila da je bio normalan, da je predao to. Neki ljudi su rekli da su ga vidjeli oko 14 sati u Hrasnici u petak. Njegov sin mi je rekao da ga je zvao u 16 sati i nije ga mogao dobiti, znači mobitel je bio isključen”, objašnjava Smajil Mehanija, rođak nestalog Almira.

Četiri gorske službe spašavanja, više od 100 građana i dalje traži nestalog Almira. Neprohodni, močvarni tereni, šumska područja, dio Igmana, Hrasnica – sve je to pretraženo. Čak i minirana područja.

Ta područja su pretražena dronom. Pogotovo u padinskim dijelovima Igmana imali smo susrete sa divljim svinjama što predstavlja dodatnu opasnost. Ostatak terena je jedino zahtjevan u smislu prohodnosti. Fokus nam je pregled korita rijeke Željeznice i njenih pritoka do samog ušća”, pojasnio je Adi Vrabac iz Gorske službe spašavanja Ilidža.

Osim ovih terena, pregledane su i nadzorne kamere. Bezuspješno. Potraga se nastavlja. Svi građani, koji se žele priključiti, to u svakom trenutku mogu učiniti.

Naći ćemo mu mjesto i ulogu, ali mora slušati stručne osobe iz GSS-a. Više bi nam ipak značile informacije, bilo kakva informacija o nestalom Almiru, neko ko slavi Novu godinu, a vidio ga je i može dati novu informaciju – nama bi to puno više značilo”, dodao je ovo Adi Vrabac iz Gorske službe spašavanja Ilidža.

A takve informacije građani mogu javiti putem broja Gorske službe spašavanja Ilidža.

Život je, kažu oni, u pitanju. Svaki detalj može biti ključan.