Foto: Goethe institut BiH

Svjetski mediji izvještavaju o Sarajevu i muralu posvećenom legendarnom Schumacheru

Vijest da je legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher za 53. rođendan dobio poklon djece Sarajeva – mural dimenzija 10 puta 13 metara, izazvala je veliku pažnju u svjetskim medijima.

Tako vodeći njemački informativni kanal “ntv” u tekstu pod naslovom “XXL poklon za legendu Formule 1” izvještava o sarajevskom muralu te ističu da “umjetnici na ovaj način žele izraziti zahvalnost za njegovo važno putovanje”.

“Eurosport” je također objavio tekst o muralu oslikanom na zgradi u Aerodromskom naselju u Sarajevu, te su objavili i video-priču s bh. mladim umjetnicima.

Detaljan izvještaj o ovom događaju objavljen je i na turskom portalu “Habeler.com”

Zgrada na kojoj je oslikan mural se nalazi u dijelu grada gdje je Schumacher nakon rata u BiH posjetio djecu u okviru UNESCO-vog projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja, prenosi Avaz.

Boja koja čisti naš vazduh

Podsjetimo, u Aerodromskom Naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je 29. decembra oslikavati lik Michaela Schumachera.

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe-Institutom BiH.

Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Schumachera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol”, priča Benjamin Čengić, jedan od autora murala.

Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina.

To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

To su fotokatalitičke boje Boysen KNOxOUT kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila”, istakao je poznati street art umjetnik.

Iste boje korištene su i pri ocrtavanju murala Alberta Einsteina u Mostaru, također u okviru projekta IchBiH.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe-Instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.