Nakon Izetbegovića i Zvizdić napravio ogroman račun u VIP salonu bečkog aerodroma, više od devet hiljada KM

Ambasada Bosne i Hercegovine u Austriji zatražila je refundaciju troškova za korištenje VIP salona na aerodromu u Beču za potrebe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.

Kako se navodi su dokumentu u posjedu N1 televizije, a koji potpisuje ambasador Kemal Kozarić, Ambasadi BiH je ispostavljen račun Vienna Aircraft Handlinga 14.12.2021. godine u iznosu od 4.728,00 eura (sa porezom), što je oko 9,2 hiljade KM.

Ambasada niti u slučaju Zvizdića, kao ni u slučaju Izetbegovića nije željela da snosi troškove.

U dopisu se navodi da će Ambasada ostvariti povrat poreza te traži povrat 3.940 eura, što je oko 7.694 KM.

U dokumentima se navodi da su usluge VIP salona i transfera korištene 4. i 10. decembra 2021. godine.

Bakir Izetbegović potrošio 4.400 KM

Kako smo jučer pisali, Ambasada BiH u Beču zatražila je refundaciju od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za troškove i Bakira Izetbegović napravio u VIP salonu bečkog aerodroma.

Naime, Izetbegović je za korištenje usluga VIP salona na bečkom aerodromu potrošio nevjerovatnih 2.200 eura (oko 4.400 maraka).

Ovaj račun platila je na kraju Ambasada Bosne i Hercegovine.

Ipak, iz Ambasade ne žele da snose troškove za Izetbegovićeve provode, te su poslali zahtjev Domu naroda BiH, u kojem Izetbegović obnaša funkciju dopredsjedavajućeg, da refundira ove troškove.

Ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jeste da se u sklopu ove posjete Izetbegović sastao na ručku u Luksemburgu, zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, sa radikalnim SDA jurišnikom Jasminom Mulahusićem, kojeg je Tužilaštvo BiH hapsilo zbog izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti, a nedavno mu je i luksemburška policija ukinula većinu naloga na društvenim mrežama, čemu je prethodio pretres njegovog stana.

I dalje se čeka da se vidi da li je enorman trošak s bečkog aerodroma bio jedini koji su platili poreski obveznici BiH, ili je Izetbegović stranačko putovanje sa svitom SDA, u cjelosti naplatio iz budžeta institucija BiH.

Da bi to upravo mogao biti slučaj, upućuje činjenica da je Izetbegović pokušaj animiranja dijaspore da glasa za SDA, predstavio kao službeno putovanje člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sve upućuje na to da pored trošenja poreskog novca imamo i najgrublju zloupotrebu državnih institucija za privatnu stranačku promociju.