Foto: Arhiv

Nakon Stuttgarta, bh. dijaspora danas će protestovati i u Beču pod motom “Quo vadis, Bosna”

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” organizira danas u Beču mirne proteste “za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, a pod motom “Quo vadis, Bosna”.

Kako su najavili organizatori, ruta kretanja je u 13 sati, polazak sa Maria-Theresien-Platz i kraj u 16 sati na Haus der EU – BMEIA Heldenplatz.

Na skupu će se se obratiti dr. Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, Nurten Yılmaz, članica austrijskog parlamenta, Ewa Ernst-Dziedzic, članica austrijskog parlamenta, Damir Saračević, predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum”, Ahmed Husagić, predsjednik pokreta “Snaga domovine”, Esma Murselović-Diman, članica odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Admir Mehmedović, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Kabir Sokullu, član odbora Saveza “Consilium Bosniacum”, Selma Jahić, preživjela žrtva genocida i Anita Zečić, umjetnica).

Podsjećamo, jučer je u Stuttgartu održan novi skup bh. građana, u organizaciji Građanske inicijative BiH, a kako je i najavljeno, veliki broj ljudi, dijasporaca, okupio se na trgu Marienplatz u Stuttgartu kako bi pružili podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.

Protest je počeo u 12:30 sati, a kako su naveli organizatori, na ovaj skup su dobrodošli svi dobronamjerni ljudi.

Okupljeni su sa sobom ponijeli državna obilježja poput zastave BiH, ali i transparente na kojima su, između ostalog, napisali da podržavaju jedinstvenu BiH te da je to država za sve građane.

Građanska inicijativa BiH, koja je i organizator ovih protesta, navela je da se diže glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH.

Šaljemo poruku da su svi građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. Država BiH da pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama BiH”, poručili su iz Građanske inicijative BiH.

Protest je trajao do 14:00 sati.