Naša stranka zatražila ostavku Mirsada Kukića: “Ako se to ne desi izlazimo iz Vlade TK”

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankciju Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA, reagirali su iz Naše stranke.

Prisjetili su se ulaska u koaliciju s, kako kažu neprirodnim partnerom, PDA.

Ulazak u vlast u Tuzlanskom kantonu sa neprirodnim partnerima kao što je PDA za nas u Našoj stranci bio je prihvatljiv jedino uz programsku platformu. Najznačajniji dio te platforme nama u Našoj stanci bila je borba protiv korupcije, što je kroz naš rad prepoznala i međunarodna zajednica“, kazali su.

Dodaju da njihova borba protiv korupcije nije samo deklarativna.

Naša borba protiv korupcije nije samo deklarativna što smo nedavno potvrdili donošenjem Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom Kantonu, koji je predložila naša ministrica Una Harčin“, dodaju.

Kažu da Vlast u TK ne smije dozvoliti da predvodnik bude pod sankcijama zbog korupcije.

Umiješanost u koruptivne aktivnosti crvena je linija naše saradnje. Vlast koja je odlučna za djelovanje protiv korupcije ne smije dozvoliti da jedan od predvodnika bude pod sankcijama zbog korupcije.

Nadamo se da će ovo shvatiti u PDA i da će Mirsad Kukić odmah podnijeti ostavke na sve funkcije u ovoj stanci. Ovu ostavku smatramo imperativom, ako do nje ne dođe, Naša stranka neće više podržavati Vladu Tuzlanskog kantona“, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova SAD je na listu sankcionisanih osim Milorada Dodika i Alternativne televizije iz Banje Luke, stavilo Tegeltiju, njegovu suprugu ali i predsjednika PDA Mirsada Kukića zbog, kako se navodi, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Njima se onemogućuje ulazak u SAD.

Ranije je Ured za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV).

Posljedično današnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.