Nedim Sladić komentarisao sinoćnji fenomen snijega i grmljavine: “O kakvoj mi zimi pričamo?”

Nakon proljetnih temperatura u Bosnu i Hercegovinu se konačno vratila zima i snijeg.

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić kako je i najavio, januarsko proljeće na 20 stepeni se završava.

Kako navodi, od četvrtka će biti osjetno hladnije vrijeme sa snijegom.

Zahlađenje će se prema drugom dijelu dana širiti cijelom zemljom, jutra će biti hladna, pretežno oblačna sa snijegom. Nagle temperaturne oscilacije utjecat će na nepovoljnu biometeorološku prognozu. Tokom petka i vikenda očekuju se nove padavine“, prognozirao je Sladić.

Sinoć je u Krajini zabilježen fenomen snijeg sa grmljavinom.

Sladić je naglasio da sinoćnja grmljavina koja je zabilježena u Krajini uz snijeg je bila takva da se uz pripadajući konvektivni razvoj ni samo ljeto ne bi postidilo.

Hladna fronta primjerenija ranom proljeću (aprilu), koja je donijela jedva 2 centimetra u Sarajevu usred januara. O kakvoj mi zimi pričamo“, kazao je.

Istakao je kako se boji da se sve ovo ne svede sada na, kako on kaže “ugriziće”, i da će kao i proteklih godina “opaliti repom” u aprilu, i to mrazom, onda kada ne treba.

No ne mogu je tek tako reći u januaru da je sve gotovo“, zaključio je Sladić.

Nije prvi put da Nedim govori “o kakvoj mi zimi pričamo”

Sladić važi za meteorologa koji nema naviku da “fula” vremensku prognozu, a na svom Facebook profilu još 29. decembra je napisao kako smo “narednih dana daleko od bilo kakve meteorološke normalnosti”.

O kakvoj mi crnoj zimi pričamo kad usred zime imamo poremećaj primjeren aprilu mjesecu i današnje oblake vertikalnog razvoja koji se po pravilu javljaju u našim krajevima tokom proljeća i ljeta, odnosno toplijeg dijela godine“, napisao je Sladić.

Dalje je naveo šta sve nije normalno za ovo godišnje doba, a ove godine je prisutno:

“Ne, nije normalno da se snježna granica podiže skoro i do 3.300 metara nadmorske visine u večernjim satima 31.12.2021. i u noći na 01.01.2022.

Ne, nije normalno da se na planinama u novogodišnjoj noći očekuju temperature primjerenije kasnom proljeću (9 do 12 stepeni Celzijusa) nego srcu zime.

Ne, nije normalno da imamo skoro pa 20 stepeni Celzijusa u Krajini, pa i u Hercegovini, a koje očekujemo 31.12.2021.

Ne, nije normalno da je naredni period 7 do 13 stepeni Celzijusa topliji od uobičajenog prosjeka 1981-2010.

Ne, nije normalno da i na vrhu Bjelašnice temperatura ide blizu osam stepeni Celzijusa, do mjere da ugrozi temperaturni rekord, i to odmah na startu 2022. godine.

Ne, ozbiljno, ništa od navednog nije normalno”, napisao je Sladić.

“Ako se ostvari scenarij imamo vrlo ekstremnu narednu godinu”

Sladić je ranije najavio da će kraj prošle godine obilježiti proljetne temperature, što se ispostavilo tačnim.

Kako je kazao tada ostvari li se navedeni scenarij imamo ekstreman početak godine.

Scenario za 1. januar 2022. rekao bih ljetna sinoptika, ali bi to bila uvreda za samo ljeto u ovo doba godine. Zaista jedna tipična postavka crta se na skoro svim modelima kakva nam ljeti nije strana.

Termobarički greben sa sjevera Afrike osom preko sjevera Italije i juga Francuske prema centralnoj Europi uz priliv vrlo tople zračne mase, do te mjere da bi temperature na spomenutom području (jug Francuske, sjever Italije) prelazile i 25 °C.

A i kod nas bi bilo dosta toplo, no vjerovatno i uz dosta aerozagađenja, kako bi atmosfera bila stabilna i bez bitnijeg vjetra.

Ostvari li se ovaj scenarij, koji većina modela sada i podržava, sami početak 2022. godine započet će u velikom stilu i otvoriti još jednu izgledno vrlo ekstremnu godinu”, napisao je Sladić.