Nedim Sladić najavio za vikend snijeg u Bosni i Hercegovini

Nedim Sladić, koji za razliku od Federalnog hidrometeorološkog zavoda ne griješi često u prognozama, najavio je za vikend snijeg u BiH.

Ipak, istakao je da ga ne očekujemo “u nekim ogromnim količinama”.

Snijega će za vikend biti u Bosni, ali ne i u nekim ogromnim količinama koje zimoljupci priželjkuju. No tražite li onaj pravi, onda se zaputite na sjever Turske, na crnomorsko primorje. Tamo će ga do sredine iduće sedmice usljed crnomorskog efekta (tzv. Black Sea/Lake Effect) biti i na izvoz, a snijeg će dobro prekriti i sjeverne dijelove Istanbula“, pojasnio je Sladić.

Šta kaže Federalni hidrometeorološki zavod?

Danas je jače naoblačenje u drugoj polovini dana uslovilo padavine širom zemlje.

Temperature zraka izmjerene u 13 sati iznosile su: Bjelašnica -6; Ivan-sedlo 0; Sokolac 1; Prijedor 2; Doboj, Drvar, Gradačac, Sanski Most i Trebinje 4; Livno, Mostar i Zenica 5; Banja Luka, Bihać, Bugojno i Sarajevo 6; Bijeljina i Jajce 7; Tuzla i Zvornik 8; Srebrenica 9; Neum 10 stepeni Celzijusa.

Sutra u jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru i istoku Hercegovine. Prije podne postepeno smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje sa sjevera u Bosni se očekuje tokom noći na subotu, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4°C, na jugu zemlje do 9°C.

U Sarajevu oblačno prije podne. Slab snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka oko -2, a najviša dnevna oko 1°C.

U subotu oblačno vrijeme u Bosni. U Hercegovini djelomično vedro. Snijeg se prognozira širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Snijeg se prognozira širom Bosne i sjeveru Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 10°C.