Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Nermin Džindić je sve znao: Kako je Sarajevo došlo u situaciju da Toplane ostanu bez plina?

Ovo je tek početak daljnjih problema i sa cijenama i sa količinama gasa, kazao je za Patriju Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i učesnik u zadnjih 20 godina svake nabavke gasa.

Kaže da se ovo nikada od 1980. godine nije desilo.

Valjda će nekad neko čuti šta se govorilo od decembra 2020. godine. Ovo se nikad na ovakav način nije desilo od 1980. godine od kada se plin uvozi u BiH. Gasovod poluprazan, a redukcije plina u Sarajevu za Toplane. Kao što sam i javno rekao ministru i medijatoru Nerminu Džindiću, na kraju ću se ja smijati tvojim katastrofalnim odlukama“, poručio je Bečarević.

Tačno je da Sarajevogas ima oscilacije u potrošnji gasa, ali to se rješavalo renominacijama koje su sada ukinute.

Ne možete optuživati Sarajevogas ili Toplane Sarajevo kada u Sarajevo u toku dana temperatura u oscilaciji bude i do 15 stepeni.

Ne možete kriviti nekoga što priroda uradi u jednom danu, ali možete okriviti nekoga ko ne obezbijedi renominacije gasa koje su bile sve dok Energoinvest nije preuzeo posao nabavke gasa. Za sve to postoji dokumentacija BH-Gasa i postoje ljudi koji su renominacije radili sve ove godine.

Postoji vam i sadašnji direktor Sarajevogasa koji je bio i dispečer u BH-Gasu, a koji je u zimskim mjesecima gotovo svakodnevno radio renominacije gasa“, kazao je Bečarević.

On se pita i kako je moguće da je FBiH tj. Energoinvest ograničen na 1,2 mil. sm3 dnevno gasa.

Nikada, ali nikada od 1980. godine niko u BiH nije bio ograničen na 1,2 mil. sm3 dnevno gasa. Sada smo ograničeni i kako sada nema i renominacija sada je problem. Problem koji nikada nije postojao jer kapacitet gasovoda je 1,8 mil. sm3. Problem je zato što Energoinvest ne zna nabaviti gas i zato što je sve što je dobro bilo preko mađarskog pravca sada ukinuto na turskom toku.

O svemu je još u martu 2021. godine ministar Džindić obaviješten i znao je da će se ovo desiti prelaskom na Turski tok, ali bilo je uzalud. Vlada FBiH dala je nalog da se ostane na starom pravcu, ali uzalud. Moja malenkost koja je molila ministra Džindića da ovo ne radi.

Molili smo da se napravi analiza, da se sagledaju sve prednosti i mane prelaska na Turski tok i sada ministar nudi Kantonu Sarajevo da sami nabavljaju gas.

Kuda ministre, kuda kad je sada samo naš pravac snabdijevanja Turski tok, nema drugog. Kako nabaviti drugi gas kada kroz Turski tok ide samo ruski gas. Sve si znao, moj ministre“, istakao je Bečarević.