Općina Stari Grad dobila tužbu protiv portala “Izdvojeno”, sredstva će biti uplaćena za djecu sa poteškoćama u razvoju

Općinski sud u Sarajevu presudio je u korist načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i sekretarke organa državne službe Alme Destanović u sporu protiv portala Izdvojeno.ba.

Tužba je pokrenuta za klevetu i povredu ugleda i časti iznesenu u članku objavljenom 02.11.2019. godine, pod nazivom “Općina Stari Grad javno potvrdila: Istjerujemo novinara jer piše protiv načelnika Hadžibajrića”.

Za klevetu i brojne neistine iznesene u tekstovima koje je objavljivao ovaj portal tokom predizborne kampanje 2020. godine, na najgori način vrijeđajući i narušavajući ugled kako načelnika Hadžibajrića, tako i sekretarke Alme Destanović, te kompletne Općine Stari Grad Sarajevo, pokrenuto je pet sudskih postupaka.

Ovo je prvi za koji je donesena presuda i to u korist tužitelja, te je portal Izdvojeno.ba dužan nadoknaditi nematerijalnu štetu u iznosima od po 1.000 KM načelniku Hadžibajriću i sekretarki Destanović“, kazali su iz Općine.

Kako su potvrdili tužitelji, sve sredstva koja tuženi uplati po ovom osnovu bit će uplaćena za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju.

Donošenje ove presude, u nadi da će i ostale imati isti ishod, treba biti jasna poruka svim neobjektivnim, neprofesionalnim i politički motiviranim portalima da neće biti tolerisano iznošenje kleveta i narušavanje ugleda ovog organa uprave kroz tekstove u kojima se neutemeljeno i neargumentovano optužuje općinski načelnik ili bilo koji uposlenik Općine Stari Grad Sarajevo, te da će se za svaki takav slučaj zatražiti zaštita pred sudom“, dodaju iz Općine.

Kako kažu, Općina Stari Grad Sarajevo oduvijek ima otvoren i transparentan odnos sa svim medijima koji na profesionalan i objektivan način obavljaju svoj posao i u zakonski ostavljenim rokovima dostavlja odgovore na sva novinarska pitanja i zahtjeve.

Gradili smo odnos povjerenja i otvorene komunikacije sa medijima i od toga nećemo odstupati ni u budućnosti, ali ćemo istovremeno insistirati na poštovanju i primjeni etičkih standarda profesionalnog postupanja novinara i objektivnog izvještavanja“, zaključuju.