Od sutra najavljene izuzetno niske temperature, pročitajte prognozu za ostatak sedmice

Danas je u Bosni i sjeveru Hercegovine bilo oblačno sa slabim snijegom.

U većem dijelu Hercegovine bilo je sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Temperature zraka izmjerene u 13 sati iznosile su: Bjelašnica -12; Ivan-sedlo -5; Sokolac -4; Sarajevo i Srebrenica -2; Bugojno, Drvar, Gradačac i Tuzla -1; Bihać, Doboj, Jajce, Livno i Zenica 0; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor i Sanski Most 1; Mostar 8; Trebinje 9; Neum 11 °C.

Sutra u većem dijelu Hercegovine sunčano. U Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno prije podne sa slabim snijegom. Postepeno razvedravanje u drugom dijelu dana.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C.

U Sarajevu pretežno oblačno sa slabim snijegom u jutranjim satima. Smanjenje oblačnosti poslije podne. Temperatura zraka između -3 i -1°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima je moguća niska naoblaka. Naoblačenje sa sjevera se očekuje u noći na petak. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -6°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

U petak prolazno naoblačenje sa sjevera prije podne. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 7°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

Od sutra izuzetno niske temperature

Federalni hidrometeorološki zavod najavio je u ponedjeljak da od srijede slijedi dominacija anticiklone sa sjevera evropskog kontinenta.

Od 12. do 21. januara, pod uticajem anticiklone, očekuju se stabilnije vremenske prilike uz dosta vedrih perioda, ali s izuzetno niskim temperaturama zraka.

Promjena i pogoršanje uz padavine izgledna je od 22. do 25. januara.

Tokom prvog dijela sedmice, najhladnija jutra očekuju se u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, s temperaturama između minus četiri i jedan, u ostalim krajevima Bosne od minus dva do tri, u Hercegovini od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Danju u Bosni vrijednosti temperatura zraka kretat će se od jedan do šest, u Hercegovini od pet do 10 stepeni Celzijusovih.

Uz stabilnije i vedro vrijeme, očekuje se i promjena temperaturnog režima, od 12. do 14. januara, tokom jutra, u Bosni, prognozirane vrijednosti minimalnih temperature zraka su od minus 10 do minus pet, u Hercegovini od minus dva do tri stepena, maksimalne u Bosni kretat će se od minus tri do dva, u Hercegovini od četiri do devet stepeni Celzijusovih.

Od 15. januara do kraja prognoznog perioda vrijednosti temperatura zraka su u granicama uobičajenih za ovo doba godine.

Jutra prohladna s temperaturama u Bosni od minus tri do dva, u Hercegovini od jedan do šest, dnevne u Bosni do osam, u Hercegovini do 12 stepeni.