Općina Stari Grad uputila demantij na pisanja portala koji nema ni 2.000 pratilaca

Općina Stari Grad Sarajevo uputila je demantij na netačne informacije i pokušaj manipulacije građanima objavom tendencioznog naslova i izjava u tekstu pod nazivom “Dok Bostarićima prijeti klizište zbog hotela na Osmicama, Hadžibajrić sastanči u Ankari”, portala Voice.ba, objavljenog 11.01.2022. godine, autora I.K.

Inače, Općina Stari Grad je ovim demantijem više skrenula pažnju na taj tekst nego što je taj portal, s manje od dvije hiljade pratilaca i možda ni toliko mjesečnih čitanja, mogao da donese.

Na krajnje neprofesionalan i tendenciozan način autor teksta iznosi neprovjerene informacije pritom ne provjeravajući tačnost navoda svog izvora informacija Edhema Šabete. Naime, u tekstu se već u uvodu navodi kako stanovnici naselja Bostarići danima od Općine i načelnika Ibrahima Hadžibajrića traže pomoć zbog klizanja tla, ali im niko ne odgovara što je notorna laž i neistina“, navode iz Općine.

Dodaju da neće dozvoliti dezavuisanje javnosti, čak ni putem portala sa neznatnim brojem pregleda sklonog pristrasnom izvještavanju i prenošenju neprovjerenih informacija, najčešće sa političkom pozadinom.

Ovdje se radi o projektu koji se realizuje na teritoriji manjeg bh entiteta, na Trebeviću – i za koji je u potpunosti nadležan taj entitet.

Općina Stari Grad Sarajevo zatražila je putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove od Opštine Istočni Stari Grad da se očituje o radovima koji se izvode na Trebeviću, a gdje je evidentirano odlaganja otpada-šute i većih količina kamenja u svrhu stvaranja parking prostora uz saobraćajnicu na Trebeviću.

Inspektori Općine Stari Grad su više puta izlazili na teren, ali kako nemaju nadležnost u entitetu RS, zatražena je informacija iz susjedne općine“, navedeno je u demantiju..

U dopisu upućenom 29.11.2021. godine iz Opštine Istočni Stari Grad navodi se da su njihova komunalna inspekcija i Služba za urbanizam obilaskom terena ustanovile da se radi o odlaganju kamenog materijala različite granulacije na Knjegincu-Zlatište u svrhu privođenja zemljišta krajnjoj namjeni – izgradnji parking prostora u skladu sa Regulacionim planom Zlatište-Brus.

U dopisu se dalje navodi da su ovlaštena lica izvršila obilazak terena između planiranog parking prostora i naselja Širokača (Bostarići) gdje od prve kuće iz naselja Širokača do planiranog parking ima oko 400 metara (vidljivo na fotografiji), te samim tim na pomenutoj lokaciji nema bojazni za sigurnost stanovništva i objekata.

Teren između ova dva prostora obrastao je borovom šumom i sitnim rastinjem sa nekoliko proplanaka gdje su izletnici postavili klupe i stolove za odmor. Napominje se da Opština Istočni Stari Grad posjeduje regulacioni plan Zlatište-Brus i u skladu s njim privodi zemljište predviđenim namjenama plana.

O svemu ovome informisan je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Husein Holjan koji je i iznio ovo pitanje/inicijativu u ime gore spomenutog Edhema Šabete. Prema riječima vijećnika Holjana, Šabeta je u potpunosti upoznat sa svim informacijama.

Da je Šabeta iznio još jednu laž tvrdeći da nije dobio nikakvu informaciju od načelnika Hadžibajrića, također potvrđuje vijećnik Holjan koji tvrdi da je upravo općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić organizovao susret na Trebeviću, na licu mjesta sa načelnikom Opštine Istočni Stari Grad Bojom Gašanovićem, vijećnikom Huseinom Holjanom, te građanima Edhemom Šabetom i Galibom Gežom.

I na tom sastanku, načelnik Gašanović dao je uvjeravanja da neće biti uzrokovana nikakva šteta privođenjem ovog zemljišta krajnjoj namjeni, te da će izvođač ukoliko dođe do određenih promjena vratiti teren u prvobitno stanje“, navode dalje.

Da pojedini vijećnici, dodaju iz Općine, poput Šejle Uzunović, koja je također uzela učešća u ovom neistinitom tekstu, imaju dobre namjere i žele raditi u interesu građana, provjerili bi sve informacije i uvjerili se u stvarno stanje stvari prije izlaska u javnost.

Autor teksta dalje iznosi neistinite tvrdnje da u ‘Press centru Općine nisu odgovarali na njegove pozive’ i da još čeka izjašnjenje o ovoj temi što je krajnje neprofesionalno i amaterski s njegove strane. Odgovorno tvrdimo da novinar nikada nije uputio pitanje Službi za odnose s javnošću i informacioni sistem jer da jeste, dobio bi odgovor kao što je gore navedeno.

Zašto autor teksta ima potrebu da iznosi ove neistine, koristi samo jedan i to neprovjeren izvor informacija i posve nebulozno pravi paralelu između Bostarića i Ankare pitanja su na koja on treba da odgovori javnosti“, kaže se u demantiju.

Dalje informišu javnost da su itekako svjesni problema koji može nastati usljed najavljenih radova izgradnje na Trebeviću, te da nadležne službe intenzivno prate i nadziru stanje na terenu kako bi se reagovalo u slučaju potrebe.

Također, želimo jasno naglasiti da ne možemo zaustaviti realizaciju projekata ili gradnje u drugom bh entitetu, ali možemo održavati stalnu komunikaciju sa nadležnim organima kako bi se izbjegle neželjene posljedice poput pokretanja klizišta što nikome nije u interesu.

Što se tiče neobjektivnog informisanja i iznošenja neprovjerenih i netačnih informacija u javnosti od strane određenih portala, Općina Stari Grad je već zatražila sudskim putem zaštitu svojih prava za počinjenu klevetu i dobila jedan od takvih sporova o čemu ćemo javnost svakako upoznati. I ubuduće ćemo postupati na isti način s ciljem zaštite ugleda i digniteta ovog organa uprave“, zaključili su.