Prilikom potrage za ubicama Kenina Lukača MUP KS otkrio stan prepun oružja i droge

Radeći na rasvjetljavanju i dokumentovanju ubistva koje se dogodilo 20. januara ove godine na području općine Novo Sarajevo na Pofalićima, a u kojem je ubijen Kenin Lukač, prijatelj nedavno ubijenog Mehmeda Ramića također u pucnjavi na Pofalićima, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su tokom jučerašnjeg dana, na osnovu prikupljenih saznanja i dokaza, uz prethodno pribavljenu naredbu Suda, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršili pretres stana u ulici Džemala Bijedića, područje općine Novi grad Sarajevo.

Taj stan, između ostalog, koristi A. A. rođen 1983. godine iz Sarajeva, kojom prilikom je u stanu pronađena veća količina oružja, droge i municije, koja je oduzeta, i to: 2 ručne bombe, 1 raketni bacač, 9 pušaka, 2 pištolja, 1.067 komada metaka raznog kalibra, 2 prigušivača, 525 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu “Marihuanu”, 40 grama praškaste materije asocira na drogu “Kokain”, 370 grama praškaste materije koja asocira na “Heroin”, 1150 grama materije koja asocira na drogu “Spid”, 3 digitalne vage, 2 mašine za vakumiranje, futrola i pribor za oružje.

Osoba A. A. je uhapšena zbog sumnje da je počinio krivična djela ‘Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i Posjedovanje vatrenog oružja bez odobrenja nadležnog organa)’ i ista je predata u prostorije za zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a Kantona Sarajevo, te će se nad istim tokom dana nastaviti kriminalistička obrada”, naveli su iz MUP-a KS.

Istog dana policijski službenici izvršili su pretres još jednog stana u ulici Džemala Bijedića, područje općine Novi grad Sarajevo, kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena suma novca za koju se sumnja da pripada jednom od osumnjičenih za ubistvo, a koji novac je protivpravno stekao izvršenjem krivičnih djela.

Pored osobe A. M. (Asmir Murtović op.a.) za kojom je ranije raspisana potraga, policijski službenici su identifikovali još dvije osobe koje se dovode u vezu sa izvršenim krivičnim ‘Ubistvo’ i za njima je, također, raspisana potraga. Radi se o S. A. i V. V. iz Sarajeva”, poručili su iz MUP-a KS.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju dalji rad na dokumentovanju krivičnih djela, te pronalasku osoba koja se dovode u vezu sa ubistvom Kenina Lukača.

Podsjećamo, ovo ubistvo je povezano sa nedavnom likvidacijom Mehmeda Ramića također na Pofalićima, a nakon kojeg je osumnjičeni ubica Adel Kabaš pobjegao od policije i postoji vjerovatnoća da se nalazi van granica BiH. Adel Kabaš se nekada prezivao Murtović, ali je važno istaći da je nakon vjenčanja uzeo prezime supruge.

Asmir Murtović, za kojim je jučer raspisana potraga, je navodno brat Adela Kabaša.