SDA pokrenula krivičnu prijavu protiv N.N. osobe koja je Kasumoviću nudila da podnese ostavku

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću grada Zenica podnio je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivičnu prijavu protiv N.N. osobe za koju gradonačelnik Fuad Kasumović tvrdi da mu je u pritvorskoj jedinici navodno predložila da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika Zenice.

Kako je kazao još Kasumović, ta osoba mu je rekla da će zauzvrat dobiti “mjesto u Sarajevu koje hoće” i da bude “pušten i oslobođen”.

N.N. osoba je prijavljena za krivična djela iz Krivičnog zakona Federacije BiH “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Kao dokaz, naveli su, priložen je videosnimak Kasumovićevog obraćanja na sjednici Vijeća grada Zenica održanoj 4. januara kada je opisao navodni događaj iz pritvorske jedinice gdje se nalazio tokom istrage za teški kriminal u JP “Zenicatrans-prevoz putnika” Zenica.

Očekujemo da nadležno tužilaštvo ispita vjerodostojnost navedene izjave i utvrdi identitet navedene osobe. Sve upućuje na osnovanu sumnju da Kasumović poznaje N.N. osobu, koju je identificirao kao policajca koji nije bio na dužnosti, tako da će imati priliku da svoja saznanja podijeli sa istražnim organima”, naveli su iz SDA.

Pozvali su na provođenje što hitnije istrage i preduzimanje svih drugih istražnih i procesnih radnji kako bi navedena krivična djela bila što prije procesuirana.