Foto: Vlada KS

Turistički sektor naše domovine predstavljen na EXPO-u

Predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora, kao prva grupa privrednika koja uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, u protekloj sedmici prezentirali su ekonomske, investicijske i turističke potencijale naše zemlje učesnicima iz 192 zemlje svijeta.

Članovi prve bh. biznis delegacije prisustvovali su centralnom forumu sedmice turizma “Putovanje i povezivanje”, tematskim poslovnim forumima na paviljonima Slovačke, Srbije i Slovenije, prezentacijama na paviljonima Italije, Kolumbije, Mađarske, Libanona i Malezije s ciljem uspostavljanja bliže saradnje s ovim tržištima, te nizu B2B sastanaka s posebnim akcentom na inovativnim rješenjima, digitalizaciji i primjeni novih tehnologija u razvoju i promociji turističke ponude.

Po povratku sa EXPO-a, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ugostio je danas predstavnike turističkih zajednica iz Sarajeva, Bihaća i Ljubuškog, gdje su zajednički sumirali utiske i podijeliti stečena iskustva, te dogovorili nastavak saradnje na predstavljanju turističke ponude BiH na ovoj renomiranoj svjetskoj izložbi tokom mjeseca marta.

Predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo ističu da im je posebno zadovoljstvo bilo susresti se s italijanskim ministrom turizma Massimom Garavagliom i sekretarkom Udruge za turizam Privredne komore Srbije Tijanom Maljković, s kojima su razgovarali o unapređenju ekonomske i turističke saradnje i otvaranju novih poslovnih mogućnosti.

Turistička zajednica KS, zahvaljujući učešću na ovoj izložbi, postigla je dogovor s renomiranom IT kompanijom o uspostavljanju saradnje koja podrazumijeva cjelodnevni live streaming sa najatraktivnijih lokacija s područja Kantona Sarajevo.

Naše učešće na EXPO-u donijelo nam je konkretnu saradnju na projektima promocije turističke ponude. Riječ je o vrijednoj investiciji kojom će najistaknutije turističke atrakcije i dešavanja u Kantonu Sarajevo biti dostupni potencijalnim turistima diljem svijeta putem live streaminga koji će se emitovati na web stranicama Turističke zajednice i njenih steakholdera“, saopćili su iz Turističke zajednice.

Napomenuli su i da Kanton i Turistička zajednica nemaju troškova za realizaciju ovog projekta, dok se očekivani benefiti odnose na povećanje broja turističkih dolazaka, čime će direktno doći do rasta prihoda od turizma.

U okviru predstavljanja bh. turističke industrije, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda gostovao je jutros u programu EXPO TV-a, gdje je govorio o turističkoj ponudi Kantona Sarajevo i konkurentskim prednostima Bosne i Hercegovine, kao poželjne turističke destinacije, posebno za turiste koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i ostalih zemalja Zaliva.

I predstavnici druge dvije turističke zajednice istakli su da je učešće na EXPO-u prilika koja se nije smjela propustiti i da će, svakako zajedno s Turističkom zajednicom KS, organizirati da se turistički sektor BiH predstavi na ovoj izložbi i tokom marta kako bi se dodatno unaprijedili i učvrstili stečeni kontakti tokom ove sedmice.

Naglasili su i da je EXPO 2020 Dubai jedinstven događaj koji se po svom konceptu razlikuje od općih i specijaliziranih sajmova turizma, koji pruža mnogo veće mogućnosti za unapređenje poslovanja, kako za javni, tako i za privatni sektor.

Kako je kazao Mladen Bebek, predstavnik TZ iz Ljubuškog, bila je to posebna mogućnost da se vidi i osjeti potpuno novi koncept poslovanja koji svi moramo upoznati i prihvatiti ako želimo biti dio svjetske zajednice.

Armin Amidžić, predstavnik grada Bihaća, također je impresioniran EXPO-om i kreativnom energijom koju je ponio iz Dubaija, ali i činjenicom da je BiH dio ove manifestacije, posebno, kako je kazao, zbog broja turista iz Zaliva koji dolaze u Bihać i Bosnu i Hercegovinu, dodavši da bi bilo sramotno ne biti dio ove izložbe.

Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina predstavljena kao cjelina i da su napravljeni prvi konkretni koraci u objedinjavanju turističke ponude s ciljem razvoja specifičnih oblika turizma, kao što su kulturno-historijski, vjerski, festivalski, gastro, outdoor turizam i drugi, te pozvao predstavnike tursitičkih zajednica da iskoriste maksimalno preostalo vrijeme trajanja EXPO-a.

Vlada Kantona Sarajevo vam je na raspolaganju i zajedno trebamo i moramo iskoristiti ovu priliku da predstavimo našu domovinu svijetu kao poželjnu i sigurnu turističku destinaciju, a zajedno možemo postići da se Bosna i Hercegovina prepozna kao zemlja koja pruža mogućnosti za sve oblike turizma danas zastupljene u svijetu“, zaključio je ministar Delić.