Video/ Kosovo za Bosnu i Hercegovinu, održan marš podrške: “Sve dok je Bošnjaka, bit će i Bosne”

Sa marša održanog u gradu Prizrenu upućen je poziv na očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i nekonfliktne situacije među narodima.

Oko stotinu ljudi koji su učestvovali u maršu u organizaciji bošnjačke partije Inicijativa NAŠA pored zastava Bosne i Hercegovine, nosili su i transparente sa natpisima: “Kosovo stoji uz Bosnu i Hercegovinu“, “Čuvajte mir i toleranciju“ i “Sve dok je Bošnjaka, biće i Bosne“.

U saopštenju za javnost koje su organizatori pročitali na kraju marša, istaknuto je da su pozivi na podelu Bosne i Hercegovine neprihvatljivi.

Rečeno je da je marš organizovan za sve one koji žive u Bosni i Hercegovini i koji doprinose miru, bez obzira na vjeru i naciju.

U ime multietničkog i multikulturalnog grada Prizrena, i zaista u ime svih Bošnjaka, Albanaca, Turaka, Roma i drugih građana Prizrena, želimo da jasno stavimo do znanja da stojimo uz Bosnu i Hercegovinu i da nikada nećemo prihvatiti redizajn granica.

Prošla su vremena kada se Bošnjacima sve moglo nametnuti. Mi smo za suživot, razumevanje i međusobno poštovanje i spremni smo da sarađujemo sa svakim ko nas poštuje i vidi kao ravnopravne“, navodi se u saopštenju.

Marš, koji je trajao oko sat vremena, završen je bez incidenata.

Podsjetimo, u pozivu koji na marš podrške naveli su da je “matici izuzetno teško”.

U trenucima u kojima se ponovo javljaju ideje o podjeli Bosne i Hercegovine, gdje se veličaju presuđeni ratni zločinci i gdje se ponovo prijeti oružjem i sukobima, našoj matici je izuzetno teško! #NAŠA ne može i ne smije šutjeti, već poziva sve Bošnjake, ali i druge ljude, bez obzira na političku pripadnost i ostale eventualne razlike, da nam se pridruže jer je svrha marša daleko IZNAD svih potencijalnih razlika“, naveli su organizatori u pozivu.

Okupimo se i pružimo bezuslovnu i bezrezervnu podršku JEDINSTVENOJ, SUVERENOJ i GRAĐANSKOJ Bosni i Hercegovini“, dodaje se.

Marš će biti održan uz obavezno pridržavanje svih propisanih covid mjera.