Video/ Pokrenuta akcija pomoći za djecu Huse Patkovića koji je oduzeo sebi život

Međunarodna nevladina organizacija Islamic Reliefa posjetila je danas Ljubiće kod Viteza kako bi obišla i pružila podršku porodici Patković.

Ovo dolazi nakon tragedije kada je samohrani otac Huso Patković oduzeo sam sebi život vješanjem.

Iza Huse Patkovića ostalo je četvero djece, od kojih troje maloljetnih.

Islamic Relief je na zvaničnoj Facebook stranici objavio kako će pomoći Petkovićima.

U noći s petka na subotu, kad su drugi slavili i veselili se nadolazećoj novoj godini, u porodici Patković dogodila se nesreća. Samohrani otac Huso Patković (48) oduzeo je sebi život vješanjem, ostavljajući iza sebe četvero djece od kojih je troje maloljetno.

Fundraising tim ‘Islamic Reliefa’ brzo se odazvao i u jutarnjim satima u nedjelju, 2.1., stigli su pred porodičnu kuću Patković u Ljubiću, općina Vitez.

Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja odlučeno je da će se porodici Patković pomoći na dva načina: prvi je kroz projekat ‘Responding to Urgent Needs of Socially Endangered Population’, a drugi kroz projekat ‘Stipendiranje jetima‘”, naveli su iz ove nevladine organizacije.

Kako su dalje objasnili, Islamic Reliefa pomaže u hitnim slučajevima doniranjem hrane, odjeće, higijenskih te drugih proizvoda koji su najneophodniji u datom momentu, a drugi projekat je dugogodišnji uspjeh Islamic Reliefa kroz koji se trenutno stipendira više od 1.800 jetima (djece bez roditelja) u Bosni i Hercegovini.

Dženaza Husi Patkoviću, samohranom ocu četvero djece, klanjana je jučer na mezarju u mjestu Ljubić kod Viteza.

Nakon vijesti da je ovaj 48-godišnjak sinoć oduzeo sam sebi život vješanjem tuga je okovala i Ljubić, ali i cijelu vitešku općinu.

Huso se borio da prehrani svoju djecu, a za ovu porodicu ranije su više puta organizirane humanitarne akcije.

Tokom jedne od akcija koju su proveli dobri ljudi Patkovići su dobili novi dom, jer je kuća u kojoj su do tada živjeli bila neuvjetna.

Članovi humanitarne organizacije “Dirhem” i grupa humanista iz Travnika 2020. godine pokrenuli su akciju s ciljem renoviranja kuće porodice Patković.

Kako je tada izvještavano, djeca su, zajedno s ocem, živjela u veoma lošim uvjetima, u kući s lošim elektroinstalacijama, u vlazi, bez kupatila.

Otac je bio jedini staratelj mališana i nije bio u mogućnosti da im pruži sretnije djetinjstvo.

Brojne priče rađene o njemu

Mnogi novinari u potrazi za pričom posjećivali su Husu kada je njegovo stanje postalo javno.

U jednom od intervjua koji je uradio s Mirsadom Tutmićem on je govorio o svom život.

Tu je spomenuo i da mu je žena otišla s drugim muškarcem, odnosno kako je kazao udala se, a ostavila je čak i djecu.

Pogledajte ispod njegovu priču.