Vojin Mijatović: “U Neumu je posljednji čin namjere da se BiH podijeli na tri dijela”

U Neumu je u toku posljednji čin namjere da se naša država podijeli na tri dijela, kazao je danas Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, komentarišući pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Ukoliko se uspije u toj namjeri, istaknuo je, više nema promila šanse da postanemo normalna država poput svih Evropskih zemalja.

Ukoliko se to dogodi BiH nikada neće postati članica EU i definitivno više nema šanse za građansku državu koja znači jednako pravo za svakog čovjeka. Sve ovo predstavlja konačni obračun između etnonacionalizma i liberalne demokratije.

Čast rijetkim izuzecima u Neumu je 80% bh. političara koji su ucjenjeni decenijskim kriminalom i korupcijom, spremnih da zbog svog opstanka na slobodi ili uspona u karijeri dozvole podjelu države na anti evropskim vrijednostima”, napisao je na Facebooku Mijatović.

Bez dileme svako ko prihvati podjelu BiH na etničkim principima, smatra on, biće izdajnik.

Svako ko prihvati podjelu BiH na etničkim principima je stao na stranu kriminala i buržoazije i izdao građane BiH. SDP BiH je više nego ikada državnički rekao dosta više a naša obaveza je sljedeća: Nastaviti lobirati širom svijeta protiv podjele države, onemogućiti na sve legitimne načine da bilo koji prijedlog koji znači podjelu države dođe u Parlament, ukoliko se iscrpe svi legitimni načini, SDP BiH mora izvesti građane BiH na ullicu i spriječiti podjelu države”, naveo je.

Sve osim ovoga je, smatra on, “šuplja priča, besmislene političke analize i bolesne političke ambicije ostavljamo onima koji ne vide šumu od drveta”.

Ovo je momenat kada se daje sve za državu i građane, poslije ovoga nema popravnog ispita“, zaključio je potpredsjednik SDP-a BiH.

Podsjetimo, direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer sa političarima iz BiH u Neumu danas nastavljaju pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako smo do sada saznali, na dnevnom redu pregovora nalazi se prijedlog Europske unije i SAD-a koji se odnosi na paket mjera s ciljem poboljšanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa u BiH, a rasprava se jučer vodila o opsežnom paketu od 70 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

Iako su međunarodni predstavnici kazali kako su danas na pregovore pozvani članovi Interresorne radne skupine za izmjenu izbornoga zakona, članovi iz Republike Srpske potvrdili su da neće doći.

Branislav Borenović (PDP) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) poručili su da neće nazočiti pregovorima, dok su Sredoje Nović (SNSD) i Snježana Novaković-Bursać (SNSD) kazali kako nisu dobili poziv.

Unatoč tomu, smatram da stranke iz Federacije BiH trebaju postići dogovor oko pitanja izbora članova Predsjedništva i Doma naroda kako bismo se tek tada mi eventualno uključili u razgovore”, kazala je u izjavi za Fenu Novaković-Bursać.

Također, kako su ranije najavili, SDP BiH, Naša stranka i DF neće učestvovati u pregovorima.

Od europskih i američkih izaslanika do sada smo čuli optimizam i uvjerenje kako će na ovim, prema mišljenju mnogih, posljednjim pregovorima doći do rješenja koje će biti prihvaćeno i usvojeno u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetimo, jučer su Eichorst i Palmer razgovarali sa predstavnicima stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH.

Eichorst je jučer kazala da je napravljen okvirni dokument od 17 strana.

Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila sa temom unaprijeđenja izbornog procesa.

Radi se o dokumentu od 17 strana, koji su timovi saradnika objedinili kroz različita viđenja i ideja. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku da svjedočimo zaista ovim konstruktivnim pristupima i viđenjima svih učesnika.

Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu”, navela je ona jučer.

Palmer je poručio da je još mnogo posla pred njima, ali da se dobro počelo.

Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i Varšavske komisije. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni sa najvišim standardima u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli“, istaknuo je Palmer.