Foto: Arhiv

Ambasada Rusije u BiH: “Amerikanci guraju BiH u EU da bi je iskoristile kao fitilj”

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je jučer Ambasada SAD u BiH objavila video u kojem se navode obećanja ruskih zvaničnika da neće biti invazije na Ukrajinu i trenutne fotografije.

Iz ruske ambasade ovaj snimak su nazvali “patetitičnim”.

Poručili su da “Amerikanci lažu jer nema invazije”.

Kao i obično, lažu sami Amerikanci. Jer nema ‘invazije’. Umjesto toga postoji specijalna vojna operacija radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima.

Demilitarizacija – jer su upravo Sjedinjene Američke Države bile one koje su stajale iza pumpanja kriminalne bande oružjem, kojim se varvarski uništavalo civilno stanovništvo Donjecka i Luganska, uključujući i djecu”, navode iz ruske ambasade.

SAD optužuju i da su Ukrajinu “natrpale biolaboratorijama, koje su – vrlo moguće – korištene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou”.

Denacifikacija – jer su Sjedinjene Američke Države bile one koje su podsticale neonacističku taktiku i strategiju banderovaca iz Kijeva, suštinski su sprječavale Ukrajinu, kao stranku Sporazuma iz Minska, da ispuni svoje obaveze”, navode.

Optužuju i Washington da je taj koji “ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anahronog vanjskog protektorata koji predstavlja Ured visokog predstavnika”.

U isto vrijeme on takvu Bosnu i Hercegovinu ‘pažljivo’ gura u Evropsku uniju kako bi je – poput Kosova – iskoristio kao ‘fitilj’ protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU.

To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Evrope ‘po ukrajinskom slučaju’, takva izjava može izgledati pretjerano. Ali doći će trenutak istine.

SAD nisu ‘dokazani prijatelj’, već iskusni predator, koji će, inače, bez oklijevanja prepustiti svoje saveznike svojoj sudbini ako mu se prikliješti rep. Primjeri su u ovom slučaju suvišni”, kažu iz ruske ambasade.

Potom su skraćenicu USA preveli kao “United States of Anxiety, Sjedinjene Države anksioznosti”.

Upravo je anksioznost, a mi bismo dodali i laž, ono što Sjedinjene Države donose cijelom svijetu”, poruka je iz ove ambasade.