Zmajevima večeras neće suditi bjeloruski sudija, FIBA donijela odluku zbog podrške Rusiji

Bjeloruski sudija Andrei Sharapa trebao je suditi večerašnji susret kvalifikacija između za SP između Litvanije i BiH u Vilniusu, ali je FIBA odlučila da delegira drugog suca iz Španije.

Razlog je podrška Bjelorusije u invaziji Rusije na Ukrajinu.

FIBA je ovakvu odluku donijela na zahtjev Košarkaškog saveza Litvanije i navijača ove reprezentacije, pišu litvanski mediji.

Umjesto Sharape pravdu na susretu Litvanije i BiH dijeliće Španac Luis Castillo, zajedno sa sudijama iz Italije i Njemačke. Saverijom Lanzarinijem i Carstenom Straubeom.

3.000 ukrajinskih zastava na meču Litvanije i BiH

Preko 3.000 ukrajinskih zastava bit će podijeljeno publici okupljenoj u areni Vilnius Avia Solutions Group.

Također, tokom utakmice bit će razvijena ukrajinska zastava na 150 kvadratnih metara, koju je posebno naručio litvanski košarkaški saveza, prenosi N1.

Poruke podrške i jedinstva Ukrajini, biće emitovane u kocki na LED trakama i plafonima arene.

Podsjetimo, Košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine jutros je čarter letom iz Sarajeva otputovala u Vilnius, gdje će večeras odigrati utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Litvanije u 18:30 uz direktan prijenos na Sport Klub 1.

Na put je krenulo svega deset Zmajeva koje će na raspolaganju imati selektor Vedran Bosnić: Džanan Musa, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, Kenan Kamenjaš, Ismet Sejfić, Sani Čampara, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Amar Gegić i Edin Atić.