Burne reakcije na društvenim mrežama nakon što je Čović “osudio” napad na Ukrajinu

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) oglasio se danas na Twitteru povodom rusko-ukrajinskog rata i krize.

Nakon što je podržao Ukrajinu u ovom sukobu uslijedile su žestoke reakcije na društvenim mrežama.

Kao dio ujedinjene evropske porodice, mir je kolektivno i trajno opredjeljenje naše zemlje. Uz razorni razvoj događaja, invaziju i rat u Ukrajini, ponovo pozivamo na hitan prekid vatre, solidarnost i dijalog”, napisao je Čović na Twitteru.

Uz ovu poruku označio Vijeće Evropske unije, te Evropsku narodnu partiju kojoj pripadaju njegova stranka (HDZ) i SDA.

Ubrzo nakon ove objave uslijedile su brojne reakcije pa je tako i baronesa Arminka Helić, u odgovoru na Čovićev tweet među prvima poslala, poprilično dvosmislenu poruku.

Bolje šutjeti i praviti se budala, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”, napisala je baronesa Helić.

Faruk Vele, poznati bh. novinar također je imao komentar na Čovićevu poruku.

On je, naime, objavio fotografiju sa Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji koje je održano 2018. godine, a na kojoj se nalaze Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Dragan Čović, lider HDZ-a te Kolinda Grabar-Kitarović, tadašnja predsjednica Hrvatske.

Fotografija je nastala kada je reprezentacija Hrvatske osvojila drugo mjesto na prvenstvu.

U Bosni i Hercegovini, nažalost, ima malo ruskog utjecaja”, napisao je Vele iznad fotografije citirajući Čovića koji je ovo izjavio u februaru 2020. godine.

Moglo bi se reći da je među najoštrijima bila Tineke Strik, europarlamentarka koja je navela da je duboko sramotno i zabrinjavajuće što lider HDZ-a Dragan Čović ne može jasno osuditi Putinovu agresiju.

Svakoga ko u ovom trenutku daje ovakve dvosmislene izjave, očito ne zanimaju demokratija, međunarodno pravo i evropska sigurnost”, poručila je Strik.

Samim tim što je, pa kako god, Čović stao na stranu Ukrajine, možemo reći da se pridružio bh. političarima koji su osudili napad Rusije.

Ko je sve osudio Rusiju?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić osudio je ranije vojnu intervenciju Rusije na Ukrajinu.

Kako je kazao, to predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Najoštrije osuđujem priznanje od strane Rusije područja Donjecka i Luganska kao neovisnih republika i jutrošnju brutalnu i ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

To predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, koje mora izazvati najoštriji odgovor međunarodne zajednice i snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navodi se u saopćenju Zvizdićevog kabineta.

Vojna operacija Rusije na Ukrajinu se nastavlja, a od jutros su izvedeni napadi na više ukrajinskih gradova, uključujući Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mikolaiv i Odesu, kao i glavni grad Kijev. U Kijevu se moglo čuti više eksplozija, a u gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Napad ruskih snaga je uslijedio nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao nezavisnost ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk, koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini, što je izazvalo oštre osude međunarodne zajednice.

Turković: “BiH zna koliko zlo može biti rat”

Podsjetimo, ranije je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine osudila napad Rusije na Ukrajinu te navela da se BiH “dobro sjeća kolko zlo može biti rat.

Kazala je da se BiH sjeća koliko zlo može biti rat.

Šokantne scene iz Ukrajine. Bosna i Hercegovina se dobro sjeća koliko zlo može biti rat. Oštro osuđujemo napad na suverenu naciju Ukrajine. Pozivamo na hitan prekid vatre i pokazujemo solidarnost sa građanima Ukrajine”, napisala je Turković na Twitteru.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, “specijalnu vojnu operaciju” na istoku.

Članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su također izrazili podršku Ukrajini uslijed napada.

Komšić: “BiH nastavlja pružati podršku Ukrajini”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je jutros s ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je obavijestio da je počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Komšić je putem društvenih mreža saopštio da je u 6 sati razgovarao sa ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je zvanično obavijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće.

Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini”, poručio je Komšić.

Džaferović: “Mislima i molitvama sa ljudima Ukrajine”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije je osudio invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga”, poručio je Džaferović.

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio da su započeli specijalnu vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine, počele su odjekivati eksplozije u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu i drugim mjestima.

Eksplozije, pored Kijeva, odjekuju u Harkovu, Kramatorsku, Mariupolu, Mykolaivu i Odesi.