BH Fanaticosi poslali poruku iz Mejdana: Raja su za nedjeljivu i nezavisnu Bosnu, a papci…

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u tuzlanskom Mejdanu od Litvanije u utakmici trećeg kola grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Navijači Bosne i Hercegovine, popularni BH Fanaticosi, odlučili su sjajnim transparentom poslati jasnu poruku sa tribina tuzlanskog Mejdana.

Oduvijek se ljudi ovdje dijele isključivo na raju i papke… Raja su za nedjeljivu i nezavisnu Bosnu, a papci…”, pisalo je na tribinama Mejdana.

Podsjetimo, Zmajevi su imali pad u igri u drugom poluvremenu i na kraju su poraženi sa 77:78, a ovo im je prvi poraz u ovim kvalifikacijama nakon pobjeda protiv Bugarske i Češke.

Na početku utakmice viđeno je dosta grešaka na obje strane, ali BiH je igrala veoma agresivno. Zmajevi su bili sjajni u odbrani, a poveli su na početku sa 8:2.

Trojkom Gegića oko četiri minute prije kraja naša reprezentacija je otišla prvi put na +9 (15:6).

Izabranici selektora Vedrana Bosnića nastavili su sa sjajnom igrom i prvu dionicu dobili sa 21:13.

Litvanci su u drugi period ušli poenima sa slobodnih bacanja, kada je Dalmantas bio siguran.

Gosti su u prvih pet minuta druge dionice napravili dvije serije, a drugu je prekinuo Halilović, kada je lijepo pogodio za 28:24.

Tri minute prije kraja druge četvrtine, Litvanci su nekoliko puta skočili u jednom napadu i na kraju poravnali na 31:31, nakon čega je selektor Bosnić tražio još jedan time-out.

Poslije time-outa Zmajevi su zaigrali mnogo bolje. Poenima Muse i Halilovića otišli smo na +5 (37:32) oko minutu i po prije kraja prvog dijela utakmice.

Olisevicius je vratio Litvance trojkom, a nakon toga siguran je oba puta bio Gegić sa linije slobodnih bacanja. Potom je ukrao jednu loptu i zakucao za 41:35 i podigao sve na noge. Na kraju je prvi dio završen sa 41:36.

Litvanija je počela bolje drugo poluvrijeme, a poslije trojke Butkevicijusa, Echodas je postigao svoj 11 poena za izjednačenje (41:41).

Olisevicius je trojkom tri i po minute prije kraja treće dionice odveo Litvance na 53:58, a Bosnić je zatražio time-out. Sulejmanović je nakon toga prekinuo seriju gostiju, a Litvanija je nakon treće četvrtine imala prednost od 56:60.

Posljednjih deset minuta otvorili smo trojkom Atića. Još jednom smo prišli na poen zaostatka, a pet minuta prije kraja utakmice Alibegović je brutalno zakucao za 64:67, ali na drugoj strani Litvanci su preko Dimse pogodili trojku, a naš tim je ostao bez kapitena Halilovića, koji se povrijedio.

Gosti su otišli na 66:74 i stekli najveću prednost na večerašnjoj utakmici.

Ipak, uslijedila je serija BiH od 6:0 i tako su Zmajevi prišli na dva poena zaostatka (72:74). Uslijedila je velika borba u odbrani. Izabranici selektora Bosnića su se u finišu meča “bacali na glavu”.

Osvojili su nekoliko lopti, ali nisu uspjeli to realizovati. Napravili su tri greške u napadu. Litvanci su 15 sekundi prije kraja pogodili trojku za 77:72 i tada je sve bilo jasno.