Foto: IG

Danis Tanović i njegova supruga uprkos svoj svojoj muci poslali poruke podrške Ukrajini

Bosanskohercegovački režiser i jedini naš oskarovac, Danis Tanović, i njegova supruga Maelys de Rudder uprkos tome što bdiju nad njihovim sinom Orhanom našli su vremena da pošalju poruke podrške Ukrajini. 

Znamo kako se osjećaš. Budi jaka Ukrajino“, napisao je Danis na svom Instagram profilu uz fotografiju Vijećnice u bojama ove države.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)


Samim tim je podsjetio da je i Bosna i Hercegovina i njegovo Sarajevo proživjela isto u ne tako davnoj historiji.

Samo nekoliko sati ranije njegova supruga je također poslala poruku podrške.

Ona je podsjetila na čuveni citat engleskog pisca Herberta Georgea Wellsa.

“‘Ako ne završimo rat, rat će završiti nas’. HG Wells. Molim se za mir. Molim se za humanost. Molim se za zdrav razum. Molim se za mudrost“, napisala je supruga našeg režisera uz zastavu Ukrajine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Podsjetimo, porodica Tanović već 13. dan vodi bitku za život svoga sina Orhana, a nakon što ga je Benjamin Spahović udario divljanjem svojim skupocjenim automobilom.

Tanović se sinoć ponovo oglasio o zdravstvenom stanju sina Orhana.

Kako je napisao Orhan je svakim danom sve snažniji.

Dvanaesti dan. Orhan je malo jači svaki dan. Korak po korak, pred nama je dug put do oporavka.

Hvala svim divnim doktorima, sestrama i medicinskim tehničarima koji se brinu o njemu, a vama Hvala za poruke i molitve“, napisao je kratko Tanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)

Čekali smo nekoliko dana da se oglasi naš reditelj, a svi željno iščekujemo lijepe informacije.

Tanović se oglasio i prije četri dana kada je postavio je fotografiju na kojoj su on i njegova supruga Maelys de Rudder zajedno sa njihovo petero djece.

Danas mi je 53. rođendan. Sve što želim je da uskoro ponovo napravimo ovakvu sliku. Čuvajte svoje najmilije, nema ništa na svijetu što je važnije od njih. Zagrlite djecu, nazovite roditelje i recite im da ih volite, provedite malo vremena sa najdražima“, napisao je tada Tanović.

Danisova supruga Maelys de Rudder isti je dan objavila kolaž brojnih fotografija Orhana kada je bio mlađi, a brojni pratioci ostavili su srca u komentarima i poruke podrške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Podsjetimo, još uvijek traje istraga o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Benjamin Spahović skupocjenim automobilom na pješačkom prelazu udario dječaka Orhana Tanovića.

Trenuto su u toku brojna vještačenja o ovom slučaju, koja bi trebala da nam pruže jasniju sliku šta se dešavalo.

Jedan od dokaza je i Spahovićev Porsche na kojem su nastala veća oštećenja nakon silovitog udara u pješaka.

Uviđaj na mjestu nesreće trajao je više od tri sata, a vještačenjem je utvrđeno da se Spahović ulicom Hamdije Kreševljakovića kretao nedozvoljenom brzinom od 70 kilometara na sat.

Dozvoljena brzina je 50 kilometara na sat, a u tom dijelu ulice primjerena je brzina od 40 kilometara na sat.

Zbog blizine semafora te autobuske i trolejbuske stanice potrebno je voziti čak i manjom brzinom jer se u svakom momentu mogu na kolovozu pojaviti pješaci“, kazao je izvor blizak istrazi.

Izvršena su određena mjerenja na mjestu nesreće, te se došlo do bitnih podataka.

Zbog brzine kojom se vozilo kretalo, ono se zaustavilo tek 30 metara dalje od mjesta naleta na pješaka“, kazao neimenovani sagovornik Avaza.

Spahović počinio 72 prekršaja

Benjaminu Spahoviću određen je jednomjesečni pritvor, sumnjiči se za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, a smješten je u S-odjel KPZ-a “Miljacka“.

Ćeliju, u kojoj su stakla blindirana, dijeli s još dvojicom pritvorenika.

Kako je potvrđeno iz Uprave policije MUP-a KS, Spahović ima dug od 4.920 KM zbog neplaćenih kazni.

Osim toga, počinio je 72 prekršaja od 2015. do 2022., isključujući 2019. i 2020., kada nije bilo zabilježenih prekršaja. U tom periodu bio je na izdržavanju kazne zatvora za pljačku benzinske pumpe u Vogošći.

Inače, Spahoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 1. KZFBiH, za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Danis Tanović sa suprugom Maelys ima petero djece, a Orhan je njihovo treće dijete i prvi sin u porodici.

Orhan još nije napunio 17 godina, a rođen je u maju 2005. godine u Parizu.

Tanović se dva dana nakon nesreće po prvi put oglasio povodom ovog događaja.

Hvala vam svima koji ste uz nas u ovom teškom trenutku. Hvala policajcu koji se zadesio na mjestu nesreće i odmah zatražio pomoć, hvala Hitnoj Pomoći na brzoj intervenciji, hvala osoblju KUM-a i svim doktorima koji su pomogli da Orhan preživi prve kritične trenutke.

Nadamo se da će Orhan biti dobro i da će nam se uskoro vratiti. Čuvajte, volite i pazite svoje bližnje“, napisao je bh. reditelj na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danis Tanovic (@danistanovic)

Oglasila i Danisova supruga koja je zamolila sve da se mole za njenog sina.

Moj predivni sin Orhan treba vašu ljubav upravo sada. Ovo je njegova stara slika. On je sada zgodan, ljubazan i snažan 17-godišnjak, koji ispunjava naše dane radošću i životom. U petak ga je udario automobil koji je vozio prebrzo.

O njemu brine najprofesionalnije i najposvećenije medicinsko osoblje i znam da je u najboljim rukama. Molim se za njegov potpuni oporavak. Molimo vas da nam se pridružite svojim molitvama. Hvala vam“, napisala je Maelys de Rudder.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maëlys de Rudder (@eesh2016)

Kako je rekao u jednom intervju 2009. godine, nakon preseljenja iz Pariza u Sarajevo kako bi bio uz bolesnu majku, jedan od razloga povratka u BiH jeste i želja bh. reditelja da njegova djeca nauče i bosanski jezik.

MUP Kantona Sarajevo je ranije saopćio kako je Spahović alkotestiran i podvrgnut i testu na prisustvo opojnih sredstava.

Kako navode nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog.

Nije utvrđeno prisustvo niti jednog, niti drugog. Po naredbi dežurne tužiteljice od osumnjičeng je uzeta i krv i urin zbog analize i potrebnih vještačenja“, rečeno je iz policije.

Također, još uvijek treba biti utvrđeno da li je preticao trolejbus, te da li je eventualno prošao kroz crveno, ali i još brojni detalji nesreće.

Šta su kazali svjedoci?

Svjedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji.

Kako govore svjedoci dječak je u trenutku kada je odvežen na Kliniku urgentne medicine disao iako je udarac bio izuzetno jak.

Ko je Spahović?

Benjamin Spahović i ranije je bio problematičan i bio je u zatvoru.

Svojevremeno je bio i učesnik rijaliti šoua “Parovi” na Happy televiziji u Srbiji.

Nakon izlaska iz rijalitija u martu 2019. godine opljačkao je pumpu u Vogošći.

Za učešće u ovom razbojništvu osuđen je bio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora.