Foto/ Počela Škola skijanja za učenike šestih razreda osnovnih škola u KS, oko 4.100 učenika savladat će osnovne tehnike

Shodno Nastavnom planu i programu za šesti razred iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i u ovoj školskoj godini realizira Školu skijanja za više od 4.000 učenika javnih osnovnih škola.

Škola skijanja izvodi se na Bjelašnici i Igmanu, a kako se provodi ova aktivnost danas se uvjerila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Ona je iskazala zadovoljstvo što će u tekućoj školskoj godini oko 4.100 učenika šestih razreda svih osnovnih škola imati priliku da savladaju osnovne skijaške vještine.

Prilikom razgovora sa direktorima, nastavnicima i učenicima istakla je da svima želi puno sreće na savladavanju novih vještina te da učenici steknu lijepe uspomene.

Ministrica Hota-Muminović se zahvalila koordinatoru škole Fikretu Radončić, kao i svim instruktorima, profesorima, direktorima…

Organizacija ove aktivnosti podrazumijeva planiranje, koordiniranje i realizaciju tokom februara i marta, kada su vremenske prilike najpogodnije za ovu vrstu terenske nastave.

Roditelji/ staratelji učenika popunjavanjem anketnog lista se izjašnjavaju o učešću đaka u ovom vidu nastave.

Učenici učestvuju u petodnevnoj Školi skijanja i to radnim danima, od ponedjeljka do petka, pri čemu je oprema svim učenicima osigurana, kao i prevoz, ski lift te angažman instruktora skijanja.

Organizator priprema i sprovodi tzv. unifikaciju svih nastavnika i asistenata, koji će učestvovati u realizaciji projekta.

Unifikacija je neophodan proces utvrđivanja sadržaja, dinamike i načina realizacije svih elemenata predviđenih Programom rada Škole skijanja.

Očekivani rezultati nakon realizacije Škole skijanja su završen prvi stepen edukacije skijanja za sve učenike šestih razreda, unapređenje ranije stečenih znanja i vještina za učenike koji nisu na početničkom nivou, socijalizacija svih učenika – posebno sa aspekta posljedica pandemije i dugotrajnog online pohađanja nastave te jačanje profesionalnih kompetencija nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, sticanje i očuvanje navika prepoznatljivih kao zdrav način života, promocija sportskog načina života, kao i promocija ski centara Bjelašnica i Igman.

Ovaj oblik odgojno-obrazovnog rada veoma važan za psiho-fizičko zdravlje učenika, a promocija ovog vida nastave nalazi u vrhu prioriteta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Nakon završetka ovog dijela odgojno-obrazovnog procesa Ministarstvo će provesti analizu i za narednu školsku godinu planirati aktivnosti poboljšanja i unapređenja ovog oblika nastave.