Putin uživo na TV-u potpisao priznanje pokrajine Lugansk i Donjeck, uslijedile brojne reakcije

Vladimir Putin donio je odluku i priznao nezavisnost dva otcijepljena područja Ukrajine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Na samom kraju Putin je pred kamerama potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luhanska neovisnim državama.

U svom obraćanju naciji, istakao je da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija.

Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše historije, u kojoj žive naši drugovi i rodbina. Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio“, rekao je Putin.

Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je “kritičnom”.

On je danas održao vanredni sastanak Vijeća sigurnosti Rusije.

Svrha današnjeg sastanka je da saslušamo kolege i da odredimo naše dalje korake u tom pravcu, uključujući apel lidera Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk Rusiji u potrazi za priznanjem njihovog suvereniteta i rezolucijom Države Dume o istoj temi“, rekao je Putin svom Vijeću sigurnosti.

Neki analitičari smatraju da donošenje ove odluke znači rat.

Ukrajinci kažu da je granatiranje od strane separatista koje podržava Rusija najveće u skoro tri godine, a sa svoje strane separatisti navode da ukrajinske oružane snage koriste teško oružje protiv civilnih područja.

Ukrajina je saopćila da je zabilježila više od 100 kršenja primirja na istoku, nakon jednodnevne vatre iz teškog naoružanja koja je izazvala strah od ruske invazije.

Inače, Ruski poslanici su 15. februara uputili apel Putinu da Rusija prizna nezavisnost tih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, gdje se od 2014. godine sukobljavaju ukrajinske snage sigurnosti i proruski pobunjenici.

EU spremna uvesti sankcije

Evropska unija (EU) ranije je najavila da je spremna da uvede sankcije ako Moskva odluči da prizna nezavisnost separatističkih regiona istočne Ukrajine.

Pretpostavljamo da Putin to neće učiniti, ali ako to učini, onda ću staviti paket sankcija na sto evropskim ministrima”, rekao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Ipak, sada svjedočimo da su njihove pretpostavke pogrešne.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je nakon telefonskog razgovora sa Putinom da bi priznanje proruskih separatista predstavljalo “jednostrani prekid“ mirovnih sporazuma postignutih 2015. godine u Minsku.

Scholz koji je prošle sedmice boravio u Moskvi, ponovo je pozvao na smirivanje tenzija i povlačenje ruskih vojnika sa granice sa Ukrajinom i dodao da treba poštovati prekid vatre.

I UN je reagovao i pozvao na suzdržanost “od bilo kakve jednostrane odluke ili akcije koja bi mogla narušiti teritorijalni integritet Ukrajine”.

Putin je ranije danas izjavio da njegova zemlja razmatra zahtjev o priznavanju nezavisnosti dvije otcjepljene teritorije u istočnoj Ukrajini.

Lideri dvije otcjepljene teritorije u istočnoj Ukrajini pozvali su danas Putina da prizna njihovu nezavisnost i uspostavi “odbrambenu saradnju”.

Taj poziv, emitovan na ruskoj televiziji, uputili su lideri separatističkih pokrajina Donjeck i Luganjska, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik.

Boris Johnson: Priznanje pokrajina je mračan nagovještaj onoga što dolazi

Britanskog premijera Borisa Johnsona su novinari na konferenciji za medije koju je držao o ukidanju covid mjera pitali o Putinovom priznaju Donjecka i Luhanska neovisnim državama.

To je flagrantno kršenje međunarodnog prava te suverenosti i integriteta Ukrajine. To je odbacivanje sporazuma iz Minska i jako mračan nagovještaj onog što dolazi“, rekao je Johnson.

Američki državni sekretar Antony Blinken je ranije obećao “brz i snažan odgovor” SAD-a, saveznika i partnera ako Rusija odluči da prizna otcijepljene regije unutar Ukrajine kao dio ruske teritorije, nazivajući takav potez “grubim kršenjem međunarodnog prava.”

Da budemo jasni: odobravanje apela za priznanje otcjepljenih regija značilo bi potpuno odbacivanje ruske vlade svojih obaveza prema sporazumima iz Minska, koji podcrtava proces potpune političke, društvene i ekonomske reintegracije onih dijelova ukrajinske regije Donbas pod kontrolom Rusije od 2014. godine”, rekao je Blinken prošle sedmice kada se o ovoj temi raspravljalo u ruskoj Dumi.

Donošenje ove rezolucije dodatno bi ugrozilo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnog prava, dovelo u pitanje izjavljenu opredijeljenost Rusije da nastavi sa diplomatskim angažmanom u postizanju mirnog rješenja ove krize, i zahtijevalo bi brzo i čvrsto odgovor Sjedinjenih Država u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima”, napisao je Blinken.

Odbrambeno-sigurnosni sastanak u Francuskoj

Francuski Predsjednik Emmanuel Macron odmah je sazvao odbrambeno-sigurnosni sastanak u Jelisejskoj palati kako bi razgovarali o najnovijim događajima koji se tiču rusko-ukrajinske krize.

Sastanak je počeo u 19h po lokalnom vremenu.

Macron je do sada razgovarao sa Putinom, ukrajinskim Predsjednikom Volodymyrom Zelenskym, Njemačkim Kancelarom Olafom Scholzom, Predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom kao I Predsjednicom Europske Komisije Ursulom von der Leyen.

Ursula von der Leyen osudila rusko priznanje Donjecka i Luganska

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen osudila je rusko priznanje ukrajinskih separatističkih teritorija Lugansk i Donjeck nazvavši to grubim kršenjem međunarodnih normi i sporazuma.

Priznanje dvaju ukrajinskih separatističkih teritorija je grubo kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Sporazuma iz Minska. Solidarišući se sa Ukrajinom, EU će zajedno sa svojim partnerima reagovati ujedinjeno, snažno i odlučno”, napisala je von der Leyen na Twitteru.