Goran Lojo: Nikada nisam vidio tim koji ovako šutira trice, pomjeramo granice i ovo je veliki uspjeh

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Danas je BiH u Osaki pobijedila favorizovani Japan sa 87:82, a nakon utakmice se na konferenciji za medije javnosti obratio i Goran Lojo.

Čestitam ekipi na sjajnoj pobjedi. Vratili smo se mentalno nakon jako lošeg izdanja protiv Kanade. Čast je bila igrati večeras pred velikim brojem gledalaca, a pobijediti srebrni tim s Olimpijskih igara je veliki uspjeh”, rekao je selektor Zmajica i dodao:

Fenomenalno je biti među 12 najboljih selekcija na svijetu. Prvi put ćemo predstavljati BiH tamo. Na EP smo bili autsajder, a uspjeli smo stići ovdje. Nadamo se da ćemo i tu uspjeti napraviti iskorak.”

Još jednom se osvrnuo na pobjedu nad Japanom, koji je nestvarno šutirao za tri poena i na poluvremenu imao 12 ubačenih trica iz 24 pokušaja.

Nismo odustali kroz cijelu utakmicu. Imali su 50% za tri poena na poluvremenu, ali nismo odustajali. Plan je bio pokušati zaustaviti taj šut za tri, ali to nekad nije ni moguće. Teško je pobijediti bilo koji tim koji igra na visokom nivou i tako šutira trojke. Nikad nisam vidio tim koji ovako šutira trice“, rekao je Lojo.

Na konstataciju novinara da su Jones, Tavić i Babić imale “solidan” performans, Lojo je odgovorio:

Nije performans Jones solidan, to je odličan učinak. Svakako, ne pobjeđuje jedan igrač utakmicu i značajan je učinak i ostalih košarkašica. Uspjeli smo se vratiti sa -12 u gostima protiv Japana i to je velika stvar. Ova pobjeda puno znači za nas jer će nas ohrabriti pred utakmice na SP. Jučer je bio težak poraz za nas i ponosan sam što smo uspjeli pobijediti ovu utakmicu.”

Jedan od novinara je potom rekao kako je BiH ranije pobijedila Belgiju, sada i Japan, pa je postavio pitanje šta je sljedeće?

Ko zna, pomjeramo granice i želimo pobijediti nekog na Svjetskom prvenstvu i ispisati historiju naše male države”, zaključio je Lojo.