Jonquel Jones: Kada obučemo dres znamo da predstavljamo zemlju i moramo se pokazati u najboljem svjetlu

Nakon pobjede nad Japanom i kvalifikacijom na Mundobasket, najbolja košarkaškašica reprezentacije Bosne i Hercegovine Jonquel Jones zadovoljna je učinjenim u Osaki protiv domaće selekcije.

Jonquel Jones također nije krila oduševljenje zbog pobjede nad jednom od najboljih reprezentacija svijeta i što je jučerašnji meč i prilično loša partija stvar prošlosti.

Bile smo uzbuđene. Nismo najbolje igrale protiv Kanade. Ta utakmica nas nije obilježila. Danas smo imale priliku izaći na teren, igrati dobru košarku, biti ponosne i igrati najbolje što možemo.

Kada obučemo dresove, znamo da predstavljamo našu zemlju i znamo se moramo pokazati u najboljem svjetlu. Jako sam sretna rezultatom i borbom koju smo prikazali i što su svi ispoštovali svoje role i što smo pobijedile”, rekla je najbolja košarkašica svijeta, koja je proglašena MVP-jem turnira.

Dodala je da stalno pokušava napredovati, a danas je završala bolje nego inače.

Zadovoljna sam što sam proglašena MVP-jem turnira. Stalno pokušavam da popravim nešto u svojoj igri. Danas sam mogla završavati akcije na boilji način. Mislim da sam mogla imati deset poena više, jer sam mnogo griješila oko koša. Sve u svemu, sretna sam što smo pobijedili. Mogu postići pet poena, ali ako pobijedimo sretna sam. Sve što mogu uraditi da ekipa pobijedi. Zadovoljna sam zbog kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo”, zaključila je Jones.

“Pomjeramo granice”

Podsjetimo, na konferenciji za medije javnosti obratio se i selektor Goran Lojo.

Čestitam ekipi na sjajnoj pobjedi. Vratili smo se mentalno nakon jako lošeg izdanja protiv Kanade. Čast je bila igrati večeras pred velikim brojem gledalaca, a pobijediti srebrni tim s Olimpijskih igara je veliki uspjeh”, rekao je selektor Zmajica i dodao:

Fenomenalno je biti među 12 najboljih selekcija na svijetu. Prvi put ćemo predstavljati BiH tamo. Na EP smo bili autsajder, a uspjeli smo stići ovdje. Nadamo se da ćemo i tu uspjeti napraviti iskorak.”

Još jednom se osvrnuo na pobjedu nad Japanom, koji je nestvarno šutirao za tri poena i na poluvremenu imao 12 ubačenih trica iz 24 pokušaja.

Nismo odustali kroz cijelu utakmicu. Imali su 50% za tri poena na poluvremenu, ali nismo odustajali. Plan je bio pokušati zaustaviti taj šut za tri, ali to nekad nije ni moguće. Teško je pobijediti bilo koji tim koji igra na visokom nivou i tako šutira trojke. Nikad nisam vidio tim koji ovako šutira trice“, rekao je Lojo.

Na konstataciju novinara da su Jones, Tavić i Babić imale “solidan” performans, Lojo je odgovorio:

Nije performans Jones solidan, to je odličan učinak. Svakako, ne pobjeđuje jedan igrač utakmicu i značajan je učinak i ostalih košarkašica. Uspjeli smo se vratiti sa -12 u gostima protiv Japana i to je velika stvar. Ova pobjeda puno znači za nas jer će nas ohrabriti pred utakmice na SP. Jučer je bio težak poraz za nas i ponosan sam što smo uspjeli pobijediti ovu utakmicu.”

Jedan od novinara je potom rekao kako je BiH ranije pobijedila Belgiju, sada i Japan, pa je postavio pitanje šta je sljedeće?

Ko zna, pomjeramo granice i želimo pobijediti nekog na Svjetskom prvenstvu i ispisati historiju naše male države”, zaključio je Lojo.