Naša stranka nakon pada Vlade: Vjerujemo da ćemo biti izbor građana u Tuzli u oktobru

Povodom smjene Vlade Tuzlanskog kantona, oglasili su se iz Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzli.

Tako su putem saopćenja izvijestili javnost o do sada učinjenom, ali i najavili pobjedu u oktobru na izborima.

Kazali su da vjeruju da će ih građani izabrati na novim izborima.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“U Vladi koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, kao što je javnost već upoznata, participirali smo s dvoje ministara, a u Skupštini s dvije zastupnice. Broj naših ljudi je skroman, ali učinak koji smo postigli bio je iznad očekivanog.

Dužnost nam je, uz veliku zahvalnost građankama i građanima Tuzlanskog kantona na saradnji, izvijestiti ih o dijelu učinjenog.

Ministarstvo pravde Tuzlanskog kantona, na čijem je čelu bila naša Una Harčin, najzaslužnije je za usvajanje Zakona o porijeklu imovine, čiji je predlagač i bila naša ministrica. Stvorilo je, također, sve zakonske uslove za formiranje Ureda za borbu protiv korupcije.

Ured je zadužen da uočene nepravilnosti i sumnje u koruptivno djelovanje javnih dužnosnika prijavljuje Tužilaštvu, što je prvi put u TK, čime će se konačno početi vraćati povjerenje i uslovi za stvaranje boljeg života građana a ne za bogaćenje političara.

Također, uvelo je pravilo da prilikom zapošljavanja u državnu službu obavezno bude primljen prvorangirani kandidat.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, na čijem čelu je bio naš Zvjezdan Karadžin, oživjelo je ideju regionalne deponije, jezero Šićki brod od deponije šljake pretvorilo je u zonu sporta i rekreacije, usvojilo prostorni plan kojim je odblokiran razvoj privrede, novčano pomoglo građanima prilikom kupovine peći za ekološki prihvatljiva goriva, pokrenulo proces otklanjanja opasnog otpada iz grada Tuzle i brojne druge stvari.

Naše zastupnice Mirela Trepanić Grbešić i Amra Nadarević Vodenčarević predložile su niz inicijativa koje su usvojene i s kojima se krenulo u realizaciju.

Neke od njih su ukidanje taksi za osnivanje firme ili obrta, vakcinacija protiv HPV virusa u cilju prevencije raka grlića maternice te nabavku opreme Ginekološko-akušerskoj klinici, Hematoonkologiji i dječijoj oftalmologiji.

Sav naš uspjeh u radu bio je moguć zahvaljujući i kooperativnosti naših koalicionih partnera kojima se također zahvaljujemo.

Što se tiče opozicije, smatramo da smo se korektno odnosili prema njima. Čak smo na njihov prijedlog usvojili i 1.000 KM naknade za porodilje i željeli bismo da tu inicijativu provedu u djelo.

Pozivamo ih da nastave s provedbom projekata prethodne Vlade a mi ćemo ih svakako na to podsjećati u narednom radu kroz koji ćemo nastaviti predlagati sve što je u interesu građanki i građana TK.

Građanke i građane također pozivamo da budno prate rad nove vlade te poručujemo da su izbori blizu i da vjerujemo da ćemo, zahvaljujući našem radu i kao opozicije i kao pozicije, biti njihov izbor.“

“SDA ruši Vladu TK zbog straha od Ureda za borbu protiv korupcije”

Podsjetimo, povodom najave rušenja Vlade Tuzlanskog kantona prije dva dana reagovala je Una Harčin, ministrica pravde i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona.

Kao jedan od glavnih razloga za rušenje Vlade ona vidi u formiranju Ureda za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz Naše stranke.

Formiranje Ureda za borbu protiv korupcije je prvi slučaj da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju.

Uz to, Ured je depolitiziran, tj. u njemu ne mogu biti zaposleni stranački ljudi, i zadužen da uočene nepravilnosti i sumnje u koruptivno djelovanje javnih dužnosnika prijavljuje Tužilaštvu“, navedeno je u saopćenju.

Dodaju da političari i političke opcije koje su do uspostave posljednje Vlade vodile Kanton, prije svih SDA, imaju za cilj da osujete rad ovog Ureda i stvari vrate na stare postavke.

Politika će opet biti samo drugi naziv za ozakonjeni kriminal. Cilj im je da u Ured postave svoje ljude čiji će posao biti da ne vide nepravilnosti, tako se pravi zarobljena država i takva je bila dosad“, kazali su iz Naše stranke.

Kažu da SDA ima manje vremena da sprovedu svoj plan u djelo.

Međutim, do izbora je ostalo deset mjeseci, a u slučaju da uspiju s rušenjem Vlade, oni imaju i manje vremena da svoj plan provedu u djelo. Ipak, to je dovoljno da šteta bude počinjena, ali ne velika pod uslovom da ih građani na izborima u oktobru kazne i zato je važno da znaju za ovaj plan“, zaključili su.