Navijači Crvene zvezde u koreografiji prikazali groblje sa ukrajinskom zastavom ili nešto drugo?

Tokom najvećeg srbijanskog fudbalskog derbija na tribinama stadiona Crvene zvezde – “Rajko Mitić”, osvanula je u najmanju ruku neobična koreografija.

U trenucima kakvi jesu i haosu koji vlada svijetom, ova koreografija je zgrozila mnoge.

Naime, najvatreniji navijači Crvene zvezde su u jednom trenutku vječitog derbija protiv Partizana razvili koreografiju koja je pokazivala krstove, odnosno groblje.

Međutim sporna je pozadina koreografije.

Opravdano je asocirala mnoge na ukrajinsku zastavu zbog boja, odnosno plave i žute boje koje preovladavaju.

Međutim, pisanja brojnih medija u regionu vrlo brzo su demantovali srbijanski mediji.

Kada bolje pogledamo i njihovo objašnjenje ima smisla.

Naime, prema tumačenju srbijanskih medija istina je da se radi o groblju, ali je sve postalo jasno kada je bio prikazan lik iz filma Maratonci trče počasni krgu, kada je “leš” ustao iz mrtvih i uplašio grobare riječima “Dobro veče”, s tim da je veče izgovoreno sa ć, što je i pisalo na paroli na ogradi severne tribine.

Također, srbijanski mediji su ustvrdili da boje u koreografiji nisu po redosljedu kao na ukrajinskoj zastavi.

Vi razlučite sami o čemu se radi, ali svakako će biti zanimljivo vidjeti objašnjenje iza ovakvog poteza “Delija” koji je izazvao veliku pažnju u toku ruske vojne invazije na Ukrajinu i brojnih ljudskih žrtava.

S druge strane bitno je napomenuti da smo od “Delija” navikli da nisu delije i da vrlo često šire mržnju i nacionalnu netrpeljivost na tribina, što je bio i slučaj nedavno kada su vlastitog vaterpolo trenera otjerali iz kluba zbog sramotne parole.