Njemačka bi u martu mogla ukinuti brojne Covid restrikcije

Pozivi jačaju u Njemačkoj za okončanje Covid restrikcija, dok je ministar u vladi izjavio da bi brojna pravila mogla biti ukinuta narednog mjeseca.

Ministar pravde Marco Buschmann u intervjuu za novine Rheinische Post objavljenom u srijedu izrazio je nadu da bi brojne mjere mogle biti povučene već u martu.

To zavisi od toga da li će broj zaraženih ponovo opasti od sredine februara“, kazao je Buschmann.

Naglasio je kako nacionalni zavod za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch (RKI) to očekuje.

Ministar je, ipak, upozorio da bi se takav scenarij mogao promijeniti ukoliko se pojave nove varijante koronavirusa, prenosi dpa.

Podsjetimo, Njemačka je vratila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja sredinom januara.

To znači da je otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i osobe koje nisu preležale covid morat će u karantin.

Pored Srbije i BiH, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te i druge države sa više strana sveta.

Što se našeg regiona tiče Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Svi putnici koji žele da uđu u Njemačku moraju da se registruju elektronski, a moraju da imaju certifikat o vakcinaciji, ili o preležanom covidu ili negativan test na koronavirus.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni 10-odnevni karantin.

Osobe koje, nisu preležale covid i nisu vakcinisane, mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na Covid-19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.